Digiterveiset Pohjois-Karjalan pilottialueelta!

18.1.2019

Pohjois-Karjala on yksi viidestä digituen pilotointi alueista ja työt digituen saatavuuden parantamiseksi on aloitettu innokkaasti.

Suomi.fi-valtuudet palkittiin Blue Arrow Awardsissa yhteiskunnallisesti merkittävänä digitaalisena palveluna

15.1.2019

Suomi.fi-valtuudet on palkittu Blue Arrow Awards -palkintogaalassa yhteiskunnallisesti merkittävänä digitaalisena palveluna. Gaalassa palkittiin vuosien 2017-2018 julkaistuja esimerkillisiä digitaalisia palveluita ja tuotteita.

Varmenne- ja väestötietopalvelujen uutiskirje on julkaistu

17.12.2018

Vuoden viimeisessä Varmenne- ja väestötietopalvelujen uutiskirjeessä on asiaa mm. tulevasta etu- ja sukunimilaista sekä pysyvästä huoneistotunnuksesta.

VAHTI-päivässä käsiteltiin digitaalisen turvallisuuden tilannetta viranomaisnäkökulmasta – katso tallenne

17.12.2018

Järjestyksessä jo 21. julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden johtoryhmän VAHTI-päivä 14.12. loi laajan tilannekatsauksen keskeisten viranomaisten digiturvallisuuden eri osa-alueisiin. Tilaisuudessa puhuttivat erityisesti viranomaisten ja muiden toimijoiden yhteistyö, tekoälyn mahdollisuudet ja rajoitteet sekä mobiilitietoturvallisuus. Puheenvuorot ovat myös jälkikäteen kaikkien avoimesti katseltavissa tallenteena.

Janne Viskari Kaupallisten ja teknillisten tieteiden tukisäätiön (Kaute) hallitukseen

17.12.2018

Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari on valittu Kaupallisten ja teknillisten tieteiden tukisäätiön (Kaute) hallitukseen. Kausi on kaksivuotinen.

Suomi.fi pärjäsi hienosti Euroopan komission sähköisten palveluiden tutkimuksessa

14.12.2018

Suomi pärjäsi hienosti Euroopan komission julkaisemassa, sähköisten palveluiden laatua Euroopan alueella tutkineessa raportissa. Komissio tutki eGovernment Benchark -raportissaan sähköisten palveluiden tilannetta Euroopan alueella.

Vuoden viimeinen Suomi.fi-uutiskirje on ilmestynyt!

14.12.2018

Vuoden viimeisessä Suomi.fi-uutiskirjeessä mm. katsaus palveluiden menneeseen vuoteen.

Keväthumaus järjestetään 3.4.2019 – merkitse päivä kalenteriisi!

13.12.2018

Jo perinteeksi muodostunut Keväthumaus-seminaari (Spring Splash) järjestetään seuraavan kerran 3.4.2019 Helsingissä Finlandia-talolla.

"Ymmärtääksesi asiakasta sinun tulee olla itse asiakas" - Kuuntele uusin Suomi.fi-podcast!

11.12.2018

Suomi.fi-podcastin kuudennessa osassa Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari keskustelee Elisan yritysasiakasyksikön johtaja Anna-Mari Ylihurulan kanssa digitaalisten asointipalvelujen rakentamisesta.

Uudet turvallisuusalojen virkamerkit ja henkilökortit käyttöön joulukuussa

5.12.2018

Sisäministeriön ja valtionvarainministeriön hallinnonalojen turvallisuusviranomaisten käyttämät virkamerkit ja henkilökortit uudistuvat joulukuussa. Väestörekisterikeskus kilpailutti vuonna 2017 organisaatiokorttien tuottamiseen liittyvät palvelunsa ja osana tätä kilpailutusta myös Poliisin, Tullin, Rajavartiolaitoksen ja pelastusviranomaisen käyttämät organisaatiokortit. Väestörekisterikeskus myöntää organisaatioiden ja yhteisöjen käyttöön tarkoitetut organisaatiokortit sekä varmenteet ja takaa organisaatioiden tietoturvallisen sähköisen asioinnin.

Jatkossa vain passi ja henkilökortti kelpaavat henkilöllisyyden todistamiseen vahvaa sähköistä tunnistamisvälinettä haettaessa

5.12.2018

Vahvaa sähköistä tunnistamisvälinettä haettaessa henkilöllisyyden todistamiseen voi käyttää vuoden 2019 alusta vain passia ja henkilökorttia, mutta ei enää Suomen tai muun Euroopan talousalueen jäsenvaltion viranomaisen myöntämää ajokorttia.

Julkisen hallinnon tietosuojaan ja tietoturvaan on panostettu onnistuneesti – Juhtan ja VAHTIn yhteishankkeet tukivat kehitystä monipuolisesti

4.12.2018

Viimeisten puolentoista vuoden ajan valtiovarainministeriön asettamat Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (Juhta) ja digitaalisen turvallisuuden johtoryhmä (VAHTI) ovat tukeneet julkisen hallinnon organisaatioita tietoturva- ja tietosuojaprosessien kehittämisessä valmistaen niitä EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen toimeenpanoon.

"Kokeilemme vain asioita, joiden bisnesongelma on akuutti ja joissa digitalisaatio olisi ratkaisu" - Kuuntele uusin Suomi.fi-podcast!

3.12.2018

Suomi.fi-podcastin viidennessä osassa Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari keskustelee Metson CDO Jani Purorannan kanssa.

Uusi Palvelupaikat-mobiilisovellus auttaa löytämään julkiset palvelupaikat

3.12.2018

Väestörekisterikeskus ja Cybercom ovat kehittäneet yhdessä uuden lisätyn todellisuuden mobiilisovelluksen helpottamaan kansalaisten viranomaisasiointia. Sovelluksen nimi on ”Palvelupaikat (beta)”. Kyse on palvelun kokeiluversiosta, joka sisällytetään tulevaisuudessa osaksi Suomi.fi-mobiilisovellusta.

Vastaa Väestörekisterikeskuksen palvelukuvatutkimukseen

30.11.2018

Vaikuta Väestörekisterikeskuksen toimintaan ja vastaa palvelukuvatutkimukseemme. Tutkimuksen tavoitteena on saada tietoa, jonka avulla pystymme kehittämään toimintaamme asiakaslähtöisemmäksi.

Marraskuun Suomi.fi-uutiskirje on ilmestynyt!

30.11.2018

Uusi Suomi.fi-uutiskirje on ilmestynyt! Löydät uutiskirjeestä jutut mm. Suomi.fi-viestien aukeamisesta yrityksille, siitä kuinka Verohallinto hyödyntää Suomi.fi-palveluita sekä Suomi.fi-palveluväylän huippuunsa viritetystä tehosta!

Julkishallinnon valmius tietoturvaloukkausten hoitoon on TAISTO18-harjoituksen myötä entistä parempi

29.11.2018

TAISTO18-harjoitus laittoi ministeriöiden, virastojen, kuntien, korkeakoulujen ja sote-toimijoiden toiminnan testiin marraskuussa. Selvisi, että valmius hallita tietoturvauhkia ja tietosuojapoikkeamia on organisaatioiden omien hallinnollisten prosessien osalta varsin hyvä, mutta parannettavaakin löytyy muun muassa kriisiviestinnästä, henkilöstön koulutuksesta ja tietoturvapäivitysten hallinnasta.

"Hyödynnämme tekoälyä asiakaspalvelussa ja olemme kokeilleet sitä myös rekrytoinnin tehostamisessa" - Kuuntele uusin Suomi.fi-podcast!

26.11.2018

Suomi.fi-podcastin neljännessä osassa Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari keskustelee tekoälyn roolista prosessien tehostajana Finnairin CDO Katri Harra-Salosen kanssa.

Mobiilivarmenteen käyttö kannattaa – Digiasioinnin nopea kasvu korostaa luotettavan tunnistautumisen merkitystä

21.11.2018

Väestörekisterikeskus on kilpailuttanut julkishallinnon sähköisten palveluiden tunnistusvälityksen vahvan tunnistamisen luottamusverkostosta ja tehnyt pankkien kanssa sopimukset pankkitunnusten käytöstä tunnistautumisvälineenä. Sopimusten myötä kansalaiset voivat jatkossakin tunnistautua julkisen hallinnon sähköisiin asiointipalveluihin mobiilivarmenteella ja pankkitunnuksilla. Lisäksi palveluihin voi tunnistautua Poliisin myöntämässä henkilökortissa olevalla kansalaisvarmenteella.

Syysmyräkässä suunniteltiin parempia palvelupolkuja

20.11.2018

Kaksi paikkakuntaa. Yhteensä 150 ihmistä erilaisista taustoista ja ammateista: opiskelijoita, kuntien, seurakuntien ja virastojen henkilökuntaa, eri alojen ammattilaisia yrityksistä ja it-taloista. Yksi intensiivinen päivä, jonka aikana kaikki keskittyivät ideoimaan ja muotoilemaan parempia palvelupolkuja.

"Media-alan tärkeimmät tekoälyhankkeet liittyvät yleisön analyysiin" - Kuuntele uusin Suomi.fi-podcast!

19.11.2018

Suomi.fi-podcastin kolmannessa osassa Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari keskustelee tekoälystä Alma Median CDO Santtu Elsisen kanssa.

Hallitus esittää Digi- ja väestötietoviraston perustamista

16.11.2018

Hallitus antoi 15.11.2018 esityksen eduskunnalle uudesta Digi- ja väestötietovirastosta. Kyse on toiminnallisesta organisaatiomuutoksesta, jossa Väestörekisterikeskuksen, maistraattien ja Itä-Suomen aluehallintovirastossa toimivan maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikön tehtävät yhdistettäisiin uudeksi kokonaisuudeksi. Viraston on tarkoitus aloittaa toimintansa 1.1.2020.

Suomi.fi-palvelut tekevät veroasioiden hoidon entistä joustavammaksi

13.11.2018

Ensi vuonna Viestit-palveluun saa tiedon esitäytetystä veroilmoituksesta heti kun se on OmaVero-palvelussa. Kansalaiset voivat jatkossa myös valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan veroasioitaan. Syksyn aikana myös monet yritykset ovat hyödyntäneet Suomi.fi-valtuuksia tilitoimistojensa valtuuttamisessa vero- ja palkkailmoittamisen hoitamiseen. Kansalaisille ja yrityksille merkittävien viranomaisten ottaessa Suomi.fi-palvelut yhä laajemmin käyttöön, palveluiden hyödyt alkavat olla totta myös Suomi.fi-palveluiden käyttäjille.

Jokainen ruokakauppa rakennetaan datan avulla - Kuuntele uusin Suomi.fi-podcast!

13.11.2018

Suomi.fi-podcastin toisessa osassa Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari keskustelee digitalisaatiosta ja tiedolla johtamisesta Keskon Anni Ronkaisen kanssa

Automaattisesti parempi Suomi.fi: Lingsoft ja Väestörekisterikeskus parantavat kielellistä saavutettavuutta kieliteknologian avulla

13.11.2018

Verkkopalveluiden saavutettavuus on Väestörekisterikeskukselle tärkeää, ja saavutettavuus huomioidaan Suomi.fi-palveluiden kehityksessä laajasti.

mPollux DigiSign Client -kortinlukijaohjelmiston uusi versio on julkaistu

5.11.2018

Väestörekisterikeskus on julkaissut mPollux DigiSign Client -kortinlukijaohjelmiston version 4.0.18. Uuteen versioon päivittäminen on erittäin tärkeää näistä syistä:

Uusi Suomi.fi-uutiskirje on ilmestynyt!

1.11.2018

Lokakuun Suomi.fi-uutiskirje on ilmestynyt.

Lisää koulutuksia saavutettavien asiakirjojen toteuttamisesta!

31.10.2018

Suuren kysynnän vuoksi Väestörekisterikeskus järjestää lisää koulutuksia saavutettavien asiakirjojen toteuttamisesta. Järjestämme maksuttomat koulutukset 9.11. ja 23.11. Koulutukset ovat samansisältöisiä.

Pankkitunnuksilla voi jatkossakin käyttää viranomaispalveluja verkossa

29.10.2018

Väestörekisterikeskus on sopinut pankkien kanssa vahvasta, sähköisestä tunnistautumisesta. Kaikkien pankkien tunnuksilla voi tunnistautua myös vuosina 2019–2020 julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin. Myös tulevaisuuden tunnistusratkaisuja selvitetään parhaillaan.

Häiriö Suomi.fi-verkkopalvelussa on korjattu

23.10.2018

Suomi.fi-verkkopalvelussa hieman ennen klo 16 havaittu häiriö on korjattu.

Eläketurvakeskus hyödyntää Suomi.fi-palveluita järjestelmäkehityksessään

22.10.2018

Eläketurvakeskus on ottanut syksyllä käyttöön Suomi.fi-valtuudet ja Suomi.fi-viestit. Keskeinen motivaatio on asiakaskeskeinen ajattelu. ”Asiakkaille asiointi on helpompaa, kun tuttu ja turvallinen Suomi.fi-palvelu on käytössä useiden organisaation palveluissa”, taustoittaa Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Virpi Rautiainen.

Luottamuksella rakennetaan digiturvallisuutta

17.10.2018

Valtiovarainministeriön järjestämässä julkisen hallinnon digiturvallisuuden seminaarissa korostettiin johdon vastuuta organisaation digitaalisen turvallisuuden varmistamisessa. Keskiviikkona 17. lokakuuta järjestetty ylimmän johdon tilaisuus oli osa EU:n kyberturvallisuuskuukautta. Tämän 130 hengen kutsuvierastilaisuuden lisäksi teemakuukauden aikana järjestettiin verkkolähetyksenä koulutustilaisuuksia, paneeleja ja seminaareja.

Lisää maksuttomia saavutettavuuskoulutuksia: nyt aiheena saavutettavien asiakirjojen toteuttaminen!

15.10.2018

Väestörekisterikeskus järjestää lisää maksuttomia saavutettavuuskoulutuksia. Tarjoamme loka-marraskuun vaihteessa kaksi samansisältöistä verkkokoulutusta saavutettavia asiakirjojen toteutuksesta. Koulutukset järjestetään pe 26.10. ja pe 2.11. klo 9.30-11.00.

Digitaalisen turvallisuuden asiantuntijat jakavat parhaat vinkkinsä – katso ja opi!

11.10.2018

Lokakuu on digitaalisen turvallisuuden teemakuukausi EU-alueella, European Cyber Security Month (ECSM). VAHTI järjesti 8. ja 9. lokakuuta teemakuukauden ohjelmaa Suomen julkishallinnon organisaatioille. Tilaisuudet tavoittivat livenä tuhansia ihmisiä ja ovat nyt tallenteina jälkikäteen kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä. Hyödynnäthän sinäkin tarjolla olevaa tietoa työssä ja arjessa! Esitykset on toteutettu laajassa yhteistyössä. Mukana on 18 asiantuntijaa 15 eri organisaatiosta.

Uudet organisaatio- ja sote-varakorttien tilapäisvarmenteet otetaan tuotantoon 9.10.2018.

9.10.2018

9.10.2018 jälkeen rekisteröintipisteissä myönnetyt tilapäisvarmenteet allekirjoitetaan uusilla alivarmentajilla:

Väestörekisterikeskuksen verkkosivustolla huoltokatko ma 15.10. klo 20.30-00.00

4.10.2018

Väestörekisterikeskuksen verkkosivuston julkaisujärjestelmään asennetaan tietoturvapäivitykset maanantaina 15.10.2018 klo 20.30 –00.00.

Yhteiskunnan digitaalinen turvallisuus vaatii yhteistyötä – valtion kyberturvallisuuden asiantuntijat joukolla Cyber Security Nordic -tapahtumassa 10.–11.10.

4.10.2018

Älykäs yhteiskunta tänään ja tulevaisuudessa vaatii suurta panostusta kyberturvallisuuteen ja rajat ylittävää yhteistyötä. Valtionhallinnon kyberturvallisuusasiantuntijat Väestörekisterikeskuksesta, Kyberturvallisuuskeskuksesta ja Turvallisuuskomiteasta tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään ja tarjoavat asiantuntemuksensa koko yhteiskunnan käyttöön.

Väestörekisterikeskuksen saavutettavuuskoulukset nyt videotallenteena – Ilmoittaudu pe 12.10 koulutukseen saavutettavien palveluiden hankinnasta

3.10.2018

Väestörekisterikeskus on järjestänyt koulutuksia saavutettavuuden perusteista sekä saavutettavien verkkopalveluiden hankinnasta. Nyt nämä koulutukset on nähtävissä videotallenteena. Kouluttajina toimivat Avaavan saavutettavuusasiantuntijat.

Lokakuu on digitaalisen turvallisuuden teemakuukausi – osallistu ja kehitä omia valmiuksiasi

2.10.2018

Yhteiskunnan digitalisaatio etenee kovaa vauhtia. Digitalisaatioon liittyy kaiken hyvän lisäksi myös riskejä. On syytä kiinnittää erityistä huomiota digitaalisen turvallisuuden jatkuvaan kehittämiseen. Lokakuu on digitaalisen turvallisuuden teemakuukausi EU-alueella, European Cyber Security Month (ECSM). VAHTI järjestää teemakuukauden ohjelmaa Suomen julkishallinnon organisaatioille. Tervetuloa osallistumaan paikan päälle tai verkon välityksellä.

Syyskuun Suomi.fi-uutiskirje on ilmestynyt

2.10.2018

Syyskuun Suomi.fi-uutiskirje on ilmestynyt! Kirjeessä asiaa mm. Suomi.fi-valtuuksien lukuisista uusista ominaisuuksista ja siitä, kuinka Suomi.fi-viestien avulla kuntalaisten lomakeasiointia voi helpottaa.

Väestörekisterikeskus on selvittänyt tiistaina 26.9. havaittua palvelunestohyökkäystä

28.9.2018

Tiistaina 26.9. Suomi.fi-tunnistuksessa havaittiin häiriö, jonka vuoksi sähköinen tunnistautuminen Suomi.fi-tunnistusta käyttäviin sähköisiin asiointipalveluihin, kuten Veron, Poliisin ja Kelan palveluihin, ei onnistunut.

Suomi.fi-tunnistuksen häiriö on ohi

25.9.2018

Suomi.fi-tunnistus oli tänään 25.9. poissa käytöstä noin klo 13.00-16.30. Häiriö johtui tunnistuspalveluun kohdennetusta palvelunestohyökkäyksestä.

Suomi.fi-tunnistuksessa on kohdistetusta palvelunestohyökkäyksestä johtuva häiriö

25.9.2018

Suomi.fi-tunnistus ei tällä hetkellä toimi.

Väestörekisterikeskus edistää verkkopalveluiden saavutettavuutta – katso video!

14.9.2018

Verkkopalveluiden saavutettavuus on Väestörekisterikeskukselle tärkeää. Uudella videolla hankepäällikkö Jani Ruuskanen ja UX-manager Mari Kervinen VRK:lta kertovat, kuinka saavutettavuus otetaan huomioon Suomi.fi-palveluiden kehityksessä.

Väestörekisterikeskuksen tuki kuntien digitalisaatiolle esittäytyy Kuntamarkkinoilla – Tutustu digiturvaan, digitukeen ja Suomi.fi-viesteihin

7.9.2018

Väestörekisterikeskuksen asiantuntijat esittelevät digituen, digiturvan ja Suomi.fi-viestien mahdollisuuksia Kuntamarkkinoilla 12.–13.9. Tervetuloa tutustumaan kuntien digitalisaatiota avittaviin palveluihin osastollemme ja kuulemaan konkreettisia esimerkkejä toteutuksistamme kuntien ja virastojen kanssa.

Uusi Suomi.fi-uutiskirje on ilmestynyt!

6.9.2018

Uutiskirjeestä voit lukea mm. Suomi.fi-valtuuksien uudesta rajapinnasta, tulevasta julkishallinnon tietoturvaharjoituksesta sekä digituen pohjakuvauksista Palvelutietovarannosta.

Henkilökorttien toimittamiseen vaikuttanut häiriö ohi

5.9.2018

Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenteiden tuotannossa ilmennyt häiriö on korjattu ja korttien toimittaminen jatkuu normaalisti.

Viivästyksiä uusien henkilökorttien toimittamisessa

5.9.2018

Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenteiden tuotannossa on ilmennyt häiriö, joka viivästyttää uusien henkilökorttien tuotantoa. Häiriön jatkuessa henkilökorttien toimitukset kansalaisille voivat viivästyä muutamia päiviä. Henkilökorttihakemuksen voi tehdä normaalisti Poliisille.

Suunnitelmissa yrittäjyys? – Aloita osoitteesta Suomi.fi

4.9.2018

Yrittäjyys kiinnostaa, mutta koet hankalaksi aloittamiseen liittyvän byrokratian? Et ole kysymystesi kanssa yksin. Hyvä uutinen on se, että löydät tietoa ja palveluja yrittäjäurasi aloittamiseen osoitteesta Suomi.fi.

Testikorttien ja varmenteiden tilaaminen

4.9.2018

Kaikki testivarmenteet ovat Sosiaali- ja terveydenhuollon testiammattivarmenteet, testiorganisaatiovarmenteet, testikansalaisvarmenteet sekä testipalveluvarmenteet ovat tilattavissa verkkoasiointipalvelun kautta.

Suomi.fi-verkkopalvelussa tietosisältöä nyt myös viittomakielellä

4.9.2018

Suomi.fi-verkkopalvelussa on julkaistu ensimmäiset viittomakieliset sisällöt eläkkeisiin, perunkirjoituksen järjestämiseen sekä testamentin tekemiseen liittyvistä aiheista.

Väestörekisterikeskus järjestää lisää saavutettavuuskouluksia syys-lokakuussa

31.8.2018

Väestörekisterikeskus järjestää syksyn aikana lisää maksuttomia saavutettavuuskoulutuksia suuren kysynnän vuoksi. Tarjoamme kaksi samansisältöistä verkkokoulutusta saavutettavuuden perusteista ja kaksi saavutettavien verkkopalveluiden hankinnasta.

Yhdessä liikkumalla lisää hyvinvointia – Väestörekisterikeskus mukana RunFestissä 30.8.

30.8.2018

Helsingin Meri- ja Kaivopuistossa järjestetään torstaina 30. elokuuta työhyvinvointi- ja hyväntekeväisyystapahtuma RunFest, ja Väestörekisterikeskus on tietysti menossa mukana.

Väestörekisterikeskus rakentaa D9-kokeilun pohjalta jatkuvan palvelun julkishallinnon digitalisaation tueksi

29.8.2018

Digitalisaation edistäminen yhteiskunnassa on yksi Väestörekisterikeskuksen tärkeimmistä tehtävistä. Julkishallinnon digiloikan tukemiseksi Väestörekisterikeskus perustaa vuodenvaihteessa uuden palvelun, joka pohjautuu Valtiokonttorin määräaikaiseen D9-digitiimikokeiluun.

Valtio selvittää vaihtoehtoja kansalaisten sähköiseen tunnistautumiseen

28.8.2018

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Väestörekisterikeskusta kartoittamaan, onko syytä uudistaa kansalaisen vahvan tunnistamisen periaatteita. Selvitystyössä kartoitetaan vaihtoehtoja, kuinka tunnistautuminen julkisen hallinnon sähköisiin asiointipalveluihin olisi tarkoituksenmukaisinta järjestää. Nykyisin tunnistautumisvälineinä ovat käytössä pankkitunnukset, mobiilivarmenne ja henkilökortti.

Ennakkotiedote: Päivitä mPollux DigiSign Client -kortinlukijaohjelmisto uusimpaan versioon

20.8.2018

Väestörekisterikeskus julkaisee syksyn 2018 aikana uuden version mPollux DigiSign Client -kortinlukijaohjelmistosta.

Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanjassa voi tutustua digitukeen ja digipalveluihin

14.8.2018

Digitaitojen parantaminen on elokuussa vahvasti esillä kiitos Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanjan. Kampanjaan kuuluvalla kiertueella ovat mukana myös Väestörekisterikeskus, Digi arkeen -neuvottelukunta ja valtiovarainministeriö kertomassa digituesta ja digipalveluista, kuten Suomi.fi:stä.

Vrk.fi- ja Suomi.fi-verkkopalveluissa sunnuntaina 12.8. esiintynyt häiriö on korjattu

13.8.2018

Vrk.fi- ja Suomi.fi-verkkopalveluissa sunnuntaina 12.8.2018 esiintynyt häiriö on korjattu ja palvelut toimivat taas normaalisti.

Professori Kalle Määtän selvitys: Tulevalle Digi- ja väestötietovirastolle vahva rooli digitalisaation edistäjänä

9.8.2018

Professori Kalle Määtän laatiman selvityksen mukaan vuonna 2020 syntyvästä Digi- ja väestötietovirastosta kannattaa kehittää jatkossa aktiivinen ja laaja-alainen digitalisaatiota edistävä toimija. Määtän selvityksessä ehdotetaan tulevalle virastoja useita uusia tehtäviä ja esimerkiksi roolia sähköisen asioinnin parhaiden käytäntöjen selvittäjänä ja tiedonjakajana muille viranomaisille.

Digituen alueelliset pilotit käynnistyvät

8.8.2018

Kun julkiset palvelut digitalisoituvat, monet kansalaiset ovat uuden oppimisen edessä. Digisyrjäytymistä voidaan ehkäistä digituella. Digituen kehittäminen käynnistyy viidellä pilottialueella ympäri Suomea.

Syksy käyntiin maksuttomilla saavutettavuuskoulutuksilla!

6.8.2018

Väestörekisterikeskus tukee saavutettavuuskysymyksissä toimeenpanoa siihen asti kunnes Etelä-Suomen aluehallintovirasto aloittaa uudessa neuvonta- ja valvontaroolissaan. Tarjoammekin elo-syyskuussa kaksi saman sisältöistä verkkokoulutusta saavutettavuuden perusteista ja kaksi saavutettavien verkkopalveluiden hankinnasta.

Väestörekisterikeskuksen tietotilinpäätös on julkaistu

9.7.2018

Väestörekisterikeskukselle on tärkeää huolehtia tietosuojan toteutumisesta sekä seurata ja kehittää jatkuvasti toimintatapojaan sekä huolehtia tietojen käsittelyyn liittyvästä raportoinnista. Tätä tarkoitusta varten Väestörekisterikeskus laatii vuosittain tietotilinpäätöksen.

Tunnistautuminen julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin uudistuu vuonna 2019

29.6.2018

Tunnistautuminen julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin uudistuu vuonna 2019, kun nykyiset vahvan tunnistamisen sopimukset päättyvät. Väestörekisterikeskuksen kilpailutuksessa vain mobiilivarmenteista sekä Osuuspankin ja Nordean pankkitunnuksista vastaanotettiin taloudellisesti hankinnan mahdollistavat tarjoukset. Valtion budjetissa on osoitettu tunnistamiskustannuksiin 5 miljoonaa euroa vuodessa. Väestörekisterikeskus on huolissaan kansalaisten mahdollisuuksista tunnistautua jatkossa haluamillaan tunnistusvälineillä julkishallinnon palveluihin.

Hae mukaan Väestörekisterikeskuksen ICT-asiantuntijapalveluiden hankintajärjestelmään

28.6.2018

Väestörekisterikeskus (VRK) perustaa dynaamisen hankintajärjestelmän (DPS), jonka sisällä tullaan hankkimaan VRK:n tietojärjestelmien sovelluskehitys- ja ylläpitoresursseja sekä muita ICT-asiantuntijapalveluita.

DigiSign-kortinlukijaohjelmistosta uusi versio (4.0.16)

18.6.2018

VRK on julkaissut DigiSign-kortinlukijaohjelmistosta uudet versiot (4.0.16)

Väestörekisterikeskuksen verkkosivut uudistuvat 18.6.

15.6.2018

Väestörekisterikeskuksen verkkosivut uudistuvat myöhään iltapäivällä maanantaina 18. kesäkuuta 2018. Uudistuksen yhteydessä nykyinen Eevertti-sivusto yhdistetään vrk.fi-sivustoon.

Suomi.fi-mobiilisovellus on julkaistu – nyt voit hoitaa viranomaisasioita helposti ja turvallisesti matkapuhelimellasi!

14.6.2018

Asiointi viranomaisasioissa helpottuu nyt, kun Suomi.fi-mobiilisovellus julkaistaan sovelluskaupoissa kansalaisten ladattavaksi.

Suomi.fi-palvelujen häiriö ohi

12.6.2018

Suomi.fi-palveluissa ilmennyt häiriö on korjattu. Ongelma johtui Väestötietojärjestelmän häiriöstä.

Suomi.fi-palveluissa häiriö

12.6.2018

Suomi.fi-palveluissa on häiriö. Ongelma johtuu Väestötietojärjestelmän häiriöstä.

Kokonaisarkkitehtuuri auttaa päätöksenteossa – Arkkitehtuuripankki on mallintajien yhteinen työkalu

6.6.2018

Arkkitehtuuripankki tukee julkishallinnon digitalisaatiota ja organisaatioiden kokonaisarkkitehtuurityötä. Arkkitehtuuripankki.fi-palvelu on kaikille julkishallinnon toiminnan kehittäjille ja arkkitehdeille luotu palvelu. Palvelussa voi mallintaa oman organisaation arkkitehtuuria ja organisaatioiden yhteisiä arkkitehtuureja. Mallinnukset voi myös julkaista kaikkien käyttäjien nähtäviksi ja hyödynnettäviksi.

Kansalaisjärjestöt ja viranomaiset mukana Ylen digitaitokampanjassa

6.6.2018

Väestörekisterikeskus, Digi arkeen -neuvottelukunta ja valtiovarainministeriö tekevät yhteistyötä Ylen kanssa suomalaisten digitaitojen parantamiseksi osallistumalla Nettiä ikä kaikki – iloa digistä -kiertueelle.

Yhdistymishanke: Hallituksen esitys lausunnoille

5.6.2018

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle Digi- ja väestötietovirastoa koskevaksi lainsäädännöksi on julkaistu lausuntopalveluun.

Väestörekisterikeskuksen virkamiehet kertovat arjestaan Vain virkamieselämää -videosarjassa

5.6.2018

Vain virkamieselämää -sarjassa haastetaan virkamiehiä kertomaan tavallisesta työpäivästään kameralle. Ensimmäisenä haasteeseen vastaa viisi Väestörekisterikeskuksen virkamiestä.

Kuuntele uusin Suomi.fi-podcast: Ja seuraavaksi asianne käsittelee tekoäly

4.6.2018

Uusimmassa Suomi.fi-podcastissa Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari ja Valtionkonttorin digijohtaja Nina Nissilä puhuvat tekoälystä.

Häiriö Suomi.fi-viesteissä ohi

1.6.2018

Suomi.fi-viesteissä oleva häiriö on korjattu. Häiriö esti tänään viestien lukemisen Suomi.fi-verkkopalvelussa. Verkkopalveluun pääsi kirjautumaan häiriön aikana, mutta saapuneiden viestien lukeminen ei onnistunut.

Uusin Suomi.fi-uutiskirje on ilmestynyt!

1.6.2018

Uutiskirjeestä voit lukea esimerkiksi Verohallinnon tulevasta Suomi.fi-valtuuksien käyttöönotosta ja Suomi.fi-palveluväylän kehityksestä.

Häiriö Suomi.fi-viesteissä jatkuu

1.6.2018

Suomi.fi-viesteissä oleva häiriö jatkuu. Häiriö estää saapuneiden viestien lukemisen Suomi.fi-verkkopalvelussa. Verkkopalveluun pääsee kirjautumaan, mutta saapuneiden viestien lukeminen ei juuri nyt onnistu.

Häiriö Suomi.fi-viesteissä

1.6.2018

Suomi.fi-viesteissä on häiriö, joka estää saapuneiden viestien lukemisen Suomi.fi-verkkopalvelussa. Verkkopalveluun pääsee kirjautumaan, mutta saapuneiden viestien lukeminen ei juuri nyt onnistu.

Suomi.fi-tunnistuksen häiriö on ohi

31.5.2018

Suomi.fi-tunnistuksen häiriö on ohi.

Suomi.fi-tunnistuksen ajoittaiset häiriöt jatkuvat

31.5.2018

Suomi.fi-tunnistuksen ajoittaiset häiriöt jatkuvat. Häiriö ilmenee hetkellisinä katkoina tai hitautena tunnistautumisessa.

Suomi.fi-tunnistuksessa ajoittaisia häiriöitä

31.5.2018

Suomi.fi-tunnistuksessa on ajoittaisia häiriöitä. Häiriön vuoksi kansalaiset eivät aina pääse kirjautumaan julkisen hallinnon sähköisiin asiointipalveluihin, lukemaan Suomi.fi-viesteihin saapuneita viestejä eivätkä luomaan uusia valtuuksia Suomi.fi-valtuuksissa.

Suomi.fi-viestien tulostus-, kuoritus- ja jakelupalvelun väliaikainen sopimus allekirjoitettu

29.5.2018

Väestörekisterikeskus on solminut väliaikaisen sopimuksen Edita Prima Oy:n kanssa Suomi.fi-viestien tulostus-, kuoritus- ja jakelupalvelusta. Sopimuksella Väestörekisterikeskus tarjoaa Suomi.fi-viestien asiakasorganisaatioille mahdollisuuden lähettää paperipostia keskitetyn palvelun kautta.

Organisaatioiasiakkaiden verkkoasiointi toimii jälleen

25.5.2018

Väestörekisterikeskuksen organisaatioasiakkaille suunnatussa verkkoasioinnissa (asiointi.vrk.fi) ollut tilapäinen häiriö on ohi ja sivusto toimii jälleen normaalisti.

Organisaatioiasiakkaiden verkkoasioinnissa tilapäinen häiriö

25.5.2018

Väestörekisterikeskuksen organisaatioasiakkaille suunnatussa verkkoasioinnissa (asiointi.vrk.fi) on tilapäinen häiriö.

Väestörekisterikeskus huolehtii kansalaisten tietosuojasta

25.5.2018

Väestörekisterikeskus hallinnoi laajoja henkilörekistereitä ja on siksi aina käsitellyt henkilötietoja huolella. Henkilötietojen käsittely Väestörekisterikeskuksessa on EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaista. Väestörekisterikeskuksen asiantuntijat auttavat myös muita valtionhallinnon organisaatioita tuottamaan tietoturvallista asiointipalvelua.

Digi- ja väestötietovirasto näyttää suunnan digitalisaatiolle ja palvelee elämän eri vaiheissa

23.5.2018

Suomessa aloittaa vuoden 2020 alussa toimintansa Digi- ja väestötietovirasto. Virasto syntyy, kun Väestörekisterikeskus, maistraatit ja Itä-Suomen aluehallintovirastossa toimiva maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikkö yhdistyvät yhdeksi virastoksi. Hallinnollisesti virasto rakentuu nykyisen Väestörekisterikeskuksen pohjalle.

Kuuntele uusin Suomi.fi-podcast: Kaikkea ei tarvitse keksiä virastossa!

22.5.2018

Uusimmassa Suomi.fin podcast-jaksossa Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari ja Valtionkonttorin digijohtaja Nina Nissilä pohtivat, millaisia mahdollisuuksia avautuu, kun julkinen sektori yhdessä muiden toimijoiden kanssa digitalisoi yhteiskuntaa.

Suomi.fitä testataan hakkerivoimin: löydetyistä haavoittuvuuksista maksettu hakkereille yhteensä 5100 euroa

21.5.2018

Väestörekisterikeskuksen helmikuussa 2018 aloittamassa bug bounty- eli haavoittuvuuspalkinto-ohjelmassa on löydetty ensimmäiset tietoturvahaavoittuvuudet. Palkkioita on tähän mennessä maksettu 14:tä löydöksestä, yhteensä 5100 euroa. Suurin maksettu yksittäinen palkkio oli arvoltaan 2000 euroa.

Verohallinto ottaa käyttöön Suomi.fi-valtuudet

16.5.2018

Verohallinto ottaa marraskuun 2018 alussa käyttöön Suomi.fi-valtuudet veroasioinnissa. Valtuuksia voivat käyttää jatkossa sekä henkilöasiakkaat että yritysasiakkaat.

Kesälomalle saavuttavuuskoulutusten kautta!

15.5.2018

Väestörekisterikeskus tukee tilapäisesti saavutettavuuden toimeenpanoa Suomessa siihen asti kunnes Etelä-Suomen aluehallintovirasto aloittaa uudessa neuvonta- ja valvontaroolissaan. Vielä ennen kesälomakautta VRK tarjoa on kaksi saman sisältöistä verkkokoulutusta saavutettavuuden perusteista ja kaksi saavutettavien verkkopalveluiden hankinnasta

Kuuntele uusin Suomi.fi-podcast: Tiesitkö että ketterä kehitys käy muuhunkin kuin it-projekteihin?

11.5.2018

Uusimmassa Suomi.fin podcast-jaksossa Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari ja Valtionkonttorin digijohtaja Nina Nissilä keskustelevat ketterästä kehityksestä.

Väestörekisterikeskus ja Cybercom kehittivät lisätyn todellisuuden mobiilipalvelun helpottamaan kansalaisten viranomaisasiointia

8.5.2018

Väestörekisterikeskuksen ja Cybercomin vuonna 2014 alkunsa saanut yhteistyö on tuonut mukanaan paljon mielenkiintoisia projekteja ja kehityshankkeita.

Väestörekisterikeskus kilpailuttaa vahvan tunnistamisen välineiden välityksen julkishallinnolle

7.5.2018

Väestörekisterikeskus kilpailuttaa vahvan tunnistamisen välineiden välityksen koko julkishallinnolle. Kilpailutus toteutetaan luottamusverkostoon ja Väestörekisterikeskuksen dynaamiseen hankintajärjestelmään kuuluvien välityspalvelutoimittajien kesken. Uuden sopimuksen on määrä tulla voimaan 2019 alusta. Sopimus on vuoden mittainen ja sisältää yhden optiovuoden.

EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja muutokset varmennepalvelusopimuksiin

4.5.2018

EU:n yleinen tietosuoja-asetus hyväksyttiin 14.4.2016 ja sen vaatimukset tulee saattaa voimaan siirtymäaikana 25.5.2018 mennessä. Siirtymäaikana organisaatioiden tulee varmistaa, että niiden käytännöt vastaavat tietosuoja-asetusta. VRK:n ja sen yhteistyökumppaneiden toiminta, henkilötietojen käsittely ja henkilötietoja sisältävien rekisterien pito tulee siis saattaa 25.5.2018 mennessä asetuksen vaatimusten mukaisiksi.

EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja muutokset varmennepalvelusopimuksiin

4.5.2018

EU:n yleinen tietosuoja-asetus hyväksyttiin 14.4.2016 ja sen vaatimukset tulee saattaa voimaan siirtymäaikana 25.5.2018 mennessä. Siirtymäaikana organisaatioiden tulee varmistaa, että niiden käytännöt vastaavat tietosuoja-asetusta. VRK:n ja sen yhteistyökumppaneiden toiminta, henkilötietojen käsittely ja henkilötietoja sisältävien rekisterien pito tulee siis saattaa 25.5.2018 mennessä asetuksen vaatimusten mukaisiksi.

Varmennepalveluympäristön käyttöpalveluiden tuotanto siirtyy Väestörekisterikeskuksesta Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin vastuulle 1.5.2018

1.5.2018

Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluympäristön käyttöpalvelut siirtyvät 1.5.2018 Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin vastuulle. Samalla myös tuotanto- ja käyttöpalveluista vastaava henkilöstö siirtyy Valtorin työntekijöiksi vanhoina työntekijöinä.

Digitalisaation huminaa Keväthumauksessa

27.4.2018

Digitalisaation huipputapahtuma Keväthumaus kokosi Suomen digitalisaation suunnannäyttäjät Finlandia-talolle 11.4. Valtiovarainministeriön järjestämässä tapahtumassa oli koolla yli kahdeksansataa digitaalisesta murroksesta kiinnostunutta asiantuntijaa. Tilaisuudessa nostettiin esiin mm. miltä näyttävät tulevaisuuden teknologiat ja megatrendit sekä miten digitalisaatio muuttaa yhteiskunnan valtarakenteita?

Tietosuoja-asetuksen vaikutukset sosiaali- ja terveydenhuollon testiammattikortteihin

27.4.2018

EU:n yleinen tietosuoja-asetus 2016/679, jäljempänä asetus, on hyväksytty 14.4.2016 ja sen vaatimukset tulee saattaa voimaan siirtymäajan päättyessä, 25.5.2018 mennessä. Asetuksen kautta vahvistetaan yksilön oikeuksia ja vapauksia ja toisaalta edistetään EU:n digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämistä. Siirtymäaikana organisaatioiden tulee varmistaa, että erilaiset käytännöt vastaavat tietosuoja-asetusta sekä tehdä tarvittavat muutokset. VRK:n ja sen yhteistyökumppaneiden toiminta, henkilötietojen käsittely ja henkilötietoja sisältävien rekisterien pito tulee siis saattaa siirtymäaikana, 25.5.2018 mennessä, asetuksen vaatimusten mukaisiksi.

Uusin Suomi.fi-uutiskirje on ilmestynyt!

27.4.2018

Huhtikuun uutiskirjeessä on juttua esimerkiksi siitä, miten jatkossa voit saada Trafin viestit Suomi.fi-viestien sähköiseen postilaatikkoon sekä Suomi.fi-verkkopalvelun tunnettuudesta.

Väestörekisterikeskuksen valtionhallinnon digitaalisen turvallisuuden asiantuntijapalvelut esittäytyivät 24.4

24.4.2018

Tämän vuoden alusta alkaen Väestörekisterikeskuksen vastuulla on ollut julkishallinnon digitaalisen turvallisuuden kehittäminen. Väestörekisterikeskus onkin uudistanut digitaalisen turvallisuuden asiakaspalvelutarjontaansa ja uudistunut Digitaalisen turvallisuuden asiantuntijapalvelu (VAL-DIAS) esiteltiin 24.4 järjestetyssä tilaisuudessa.

Kuuntele uusin Suomi.fi-podcast: Paperiton asiointi on muutakin kuin digitoituja lomakkeita!

23.4.2018

Uusimmassa Suomi.fin podcast-jaksossa Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari ja Valtionkonttorin digijohtaja Nina Nissilä pohtivat paperitonta toimistoa ja digitaalista arkistointia sekä asiointia.

Suomi.fi-verkkopalvelun tunnettuus noussut yrittäjien keskuudessa

18.4.2018

Suomi.fi-verkkopalvelun yritysosion tunnettuus on kasvanut merkittävästi yrittäjien ja yrittäjiksi aikovien keskuudessa viimeisen puolen vuoden aikana.

Väestörekisterikeskuksen digitaalisen turvallisuuden asiantuntijapalvelut esittäytyvät 24.4.

17.4.2018

Tervetuloa Väestörekisterikeskuksen asiakastilaisuuteen kuulemaan uudesta Digitaalisen turvallisuuden asiantuntijapalvelusta tiistaina 24.4.

Väestörekisterikeskuksen varmennepalvelujen laaja tietoliikennehäiriö korjattu

13.4.2018

Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluissa iltapäivällä 13.4.2018 havaittu laaja-alainen tietoliikennehäiriö on korjattu.

Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluissa laaja tietoliikennehäiriö jatkuu

13.4.2018

Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluissa havaittu laaja-alainen tietoliikennehäiriö jatkuu. Häiriön vuoksi tunnistautuminen sähköisiin järjestelmiin ei ole mahdollista sähköisillä henkilökorteilla, organisaatiokorteilla ja sosiaali- ja terveydenhuollon korteilla.

Trafin viestit jatkossa Suomi.fi-viestien sähköiseen postilaatikkoon

12.4.2018

Trafi ottaa käyttöön Suomi.fi-viestien sähköisen postilaatikon kansalaisen ja viranomaisen väliseen viestintään.

Kansalaisvarmenteiden sulkulista vanheni 7.4.2018 klo 9:36

10.4.2018

Häiriötilanne alkoi 7.4.2018 klo 9:36 ja päättyi 7.4.2018 klo 10:12.

Kuuntele uusin Suomi.fi-podcast selkokielisyyden merkityksestä digimurroksessa

9.4.2018

Uusimmassa Suomi.fin podcast-jaksossa Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari ja Valtionkonttorin digijohtaja Nina Nissilä pohtivat, mitä seuraa, kun viestintä kansalaisen ja viranomaisen välillä muuttuu digitalisaation myötä yhä enemmän kirjalliseen muotoon.

Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari ehdolla vuoden digijohtajaksi

5.4.2018

Tietotekniikan ja digitalisaation ammattilaismedia Tivi valitsee Vuoden digijohtajan tänä vuonna toista kertaa. Ehdolla vuoden digijohtajaksi ovat Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskarin lisäksi OP:n Harri Nummela sekä Finnairin Katri Harra-Salonen. Tivi valitsee samalla myös vuoden CIO:n.

Väestörekisterikeskus on uudistanut digitaalisen turvallisuuden asiakaspalvelutarjontaansa – yhteistyö uusien sopimuskumppanien kanssa alkaa

4.4.2018

Väestörekisterikeskus tarjoaa valtionhallinnon toimijoille digitaalisen turvallisuuden asiantuntijapalveluita uusien kumppaneiden kanssa. Kilpailutuksen perusteella sopimustoimittajiksi valittiin Consultor Finland Oy, KPMG Oy Ab, Netum Oy sekä ryhmittymä Relator Oy, Kumura Oy ja Insta DefSec Oy. Kaikki palvelut toimitetaan ja yhteydenpito hoidetaan Väestörekisterikeskuksen kautta.

Suomi.fi-podcastit jatkuvat keväällä!

23.3.2018

Väestörekisterikeskus jatkaa Suomi.fi-podcastien sarjaa. Kevään aikana julkaistaan kuusi uutta jaksoa, joista ensimmäinen julkaistaan maanantaina 26.3.2018. Sarjan jaksot käsittelevät digitalisaatiota eri näkökulmista.

Aino ja Leo vuoden 2017 suosikkinimet

22.3.2018

Aino ja Leo ovat vuonna 2017 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet. Ainon sai ensimmäiseksi nimekseen 319 tyttöä ja Leo annettiin etunimeksi 414 pojalle.

Digitaalinen toimintaympäristö tuo mukanaan uusia uhkia – hallittu riskinotto on avain onnistumiseen

21.3.2018

Riskienhallinnan merkitys korostuu toimintaympäristön muuttuessa ja digitalisoituessa. Kun riskienhallinta on luonnollinen osa johtamisjärjestelmää ja jokapäiväistä tekemistä, voivat riskit kääntyä myös mahdollisuuksiksi ja auttaa organisaatiota onnistumaan. Valtiovarainministeriön järjestämässä seminaarissa 12.3. paneuduttiin riskienhallinnan merkitykseen erilaisissa organisaatioissa valtionhallinnossa sekä kunnallisella että yksityisellä sektorilla.

Digitaalinen toimintaympäristö tuo mukanaan uusia uhkia – hallittu riskinotto on avain onnistumiseen

21.3.2018

Riskienhallinnan merkitys korostuu toimintaympäristön muuttuessa ja digitalisoituessa. Kun riskienhallinta on luonnollinen osa johtamisjärjestelmää ja jokapäiväistä tekemistä, voivat riskit kääntyä myös mahdollisuuksiksi ja auttaa organisaatiota onnistumaan. Valtiovarainministeriön järjestämässä seminaarissa 12.3. paneuduttiin riskienhallinnan merkitykseen erilaisissa organisaatioissa valtionhallinnossa sekä kunnallisella että yksityisellä sektorilla.

Anna palautetta uudesta beta.yhteinentieto.fi-sivustosta – kaikki Juhtan toiminta samassa osoitteessa

12.3.2018

Uusi beta.yhteinentieto.fi-sivusto kokoaa yhteen kaiken julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnan eli Juhtan toiminnan. Sivusto tukee julkisen hallinnon tietohallinnon strategista ohjaamista ja koordinointia sekä edistää julkisten palvelujen saatavuutta, tehokkuutta ja laatua tasapuolisesti koko maassa.

VRK:n ja Valtorin yhteinen pilvihanke starttasi – pelottaako tehdä jotain näin isoa?

8.3.2018

Väestörekisterikeskuksen (VRK) ja Valtorin yhteinen pilvipalveluhanke starttasi kick-offilla, jossa projektitiimille ja sidosryhmille esiteltiin hankkeen taustoja, tavoitteita ja toteutustapaa.

Tilinpäätös ja toimintakertomus 2017: Väestörekisterikeskus otti ensiaskeleita digitalisaatiota edistäväksi virastoksi

7.3.2018

Vuosi 2017 oli käänteentekevä Väestörekisterikeskuksen kehityksessä. Virasto alkoi kehittyä entistä selkeämmin yhteiskunnan digitalisaatiota edistäväksi keskusvirastoksi, kun sen vastuulle siirtyi Suomi.fi-verkkotoimitus Valtiokonttorista, Katso-palvelu Verohallinnosta sekä Avoindata- ja Viestit-palvelut Valtorista.

Sukupuolineutraali avioliittolaki voimassa vuoden - 1 884 samaa sukupuolta olevaa paria avioliittoon

6.3.2018

Väestötietojärjestelmän tietojen mukaan maistraateissa muutettiin helmikuun 2018 loppuun mennessä 1 227 aiemmin rekisteröityä parisuhdetta avioliitoksi ja solmittiin 657 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

Rajapyykki on rikkoutunut – yli miljoona voimassaolevaa toimikorttia

2.3.2018

Väestörekisterikeskuksen myöntämien voimassaolevien henkilövarmenteiden lukumäärä ylitti tammikuussa miljoonan rajan ja niitä on käytössä jo noin 1 003 870 kappaletta. Varmenteet ovat käytössä Väestörekisterikeskuksen myöntämissä organisaatio- ja sote-korteissa sekä poliisin ja ulkoministeriön myöntämissä henkilökorteissa. Henkilökortteja on haettu alkuvuodesta paljon ja pelkästään tammikuussa 2018 hakemuksia tuli ennätykselliset 20 450 kappaletta.

Rajapyykki on rikkoutunut – yli miljoona voimassaolevaa toimikorttia

2.3.2018

Väestörekisterikeskuksen myöntämien voimassaolevien henkilövarmenteiden lukumäärä ylitti tammikuussa miljoonan rajan ja niitä on käytössä jo noin 1 003 870 kappaletta. Varmenteet ovat käytössä Väestörekisterikeskuksen myöntämissä organisaatio- ja sote-korteissa sekä poliisin ja ulkoministeriön myöntämissä henkilökorteissa. Henkilökortteja on haettu alkuvuodesta paljon ja pelkästään tammikuussa 2018 hakemuksia tuli ennätykselliset 20 450 kappaletta.

Väestörekisterikeskuksen tuottama varmennehierarkia vaihtuu – muutoksia testiympäristöön

2.3.2018

Väestörekisterikeskus ottaa vuonna 2018 käyttöön varmenteisiin uuden varmennehierarkian. Uusi varmennehierarkia sisältää uuden juurivarmenteen ja uudet varmentajan varmenteet.

Uusin Suomi.fi-uutiskirje on ilmestynyt

1.3.2018

Helmikuun uutiskirjeestä voit lukea esimerkiksi, miten Suomen ja Viron palveluväylien yhteen liittäminen mahdollistaa nopean ja luotettavan tietojen vaihdon ja helmikuun alussa käynnistyneestä Maakuntien yhteiset verkkosisällöt -hankkeesta, jossa tuotetaan yhteisiä tietosisältöjä tulevien maakuntien käyttöön.

Osakehuoneistojen tiedot uuteen rekisteriin vuodesta 2019 alkaen

1.3.2018

Ensi vuonna Suomessa otetaan käyttöön sähköinen osakehuoneistorekisteri, jonne kerätään vähitellen kattavat tiedot asunto-osakkeiden omistuksista ja panttauksista.

Infotilaisuus 25.4.2018: Miten kunta pääsee liikkeelle Suomi.fi-viestien käyttöönotossa?

28.2.2018

Suomi.fi-viestit mahdollistaa viranomaispostin lähettämisen kansalaisille sähköisesti. Myös laki sähköisen asioinnin tukipalveluista (571/2016) velvoittaa kuntia käyttämään palvelua, jos kunta lähettää viestejä sähköisesti. Miten kunnat voivat varmistaa, että Suomi.fi-viesteistä saadaan aidosti hyötyjä?

Anna palautetta uusista IT-hankintojen yleisistä sopimusehdoista (JHS 166 JIT 2015) – päivitetty tietosuojan osalta

19.2.2018

Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (JUHTA) ja sen alainen asiantuntijajaosto pyytävät palautetta suositusluonnoksesta JHS 166 Julkisen hallinnon IT-hankintojen yleiset sopimusehdot (JIT 2015).

Väestörekisterikeskuksen tuottaman Suomi.fin tietoturvaa testataan hakkereiden avulla

16.2.2018

Väestörekisterikeskus aloitti 12.2.2018 bug bounty -ohjelman, jossa etsitään Suomi.fi-verkkopalvelun mahdollisia tietoturvahaavoittuvuuksia.

Suomi.fi-infot uudistuvat

14.2.2018

Ennen KaPA- ja Suomi.fi-vartteina tunnettu ajankohtaiskatsaus Suomi.fi-palveluiden tilanteeseen muuttaa muotoaan.

Puitejärjestely Väestörekisterikeskuksen IT-asiantuntijapalveluiden hankinnasta voimaan

13.2.2018

Väestörekisterikeskus on kilpailuttanut toimittajia puitejärjestelyyn, jonka sisällä se voi tehdä kevennettyjä kilpailutuksia IT-asiantuntijapalveluiden tuottamisesta. Puitejärjestelyn toimittajat on nyt valittu.

Suomen ja Viron palveluväylät liitetty yhteen 7.2. – tietojen nopea ja luotettava vaihto maiden välillä nyt mahdollista

8.2.2018

Suomen Väestörekisterikeskus ja Viron valtion tietojärjestelmävirasto Riigi Infosüsteemi Amet ovat liittäneet yhteen maiden palveluväylät X-teen ja Suomi.fi-palveluväylän. Liitoksen avulla on teknisesti mahdollista välittää sähköisesti tietoja Suomenlahden yli maiden palveluväyliin liittyneiden organisaatioiden välillä. Palveluväylä on eri tietojärjestelmille yhdenmukainen tiedonvälitystapa ja helpottaa näin tietojen vaihtamista. Väylien yhteenliittämisestä sovittiin virastojen välisellä sopimuksella vuoden 2016 lopulla.

Maistraattien ja Väestörekisterikeskuksen yhdistyvien kehittämishankkeiden toimeenpano käynnistyy

24.1.2018

Maistraattien, Väestörekisterikeskuksen ja maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikön tehtävät yhdistetään 1.1.2020 alkaen. Uuden viraston vastuulle tulee maistraattien ja Väestörekisterikeskuksen kaikkien palveluiden tuottaminen. Meneillään olevat kehityshankkeet yhdistämällä varmistetaan uuden viraston palveluiden ja asioinnin asiakaslähtöinen kehittäminen.

Uusi digitalisaatiota edistävä virasto ohjaa ja palvelee elämän eri vaiheissa

18.1.2018

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen on asettanut hankkeen valmistelemaan maistraattien, Väestörekisterikeskuksen ja Itä-Suomen aluehallintovirastossa toimivan maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikön tehtävien yhdistämistä 1.1.2020 alkaen. Uuden viraston keskeinen tehtävä on digitalisaation edistäminen ja elämäntilannelähtöisten palvelujen tuottaminen. Maistraattien kuluttajaneuvontatehtävät siirretään jo ennen virastojen yhdistymistä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon.

Väestörekisterikeskuksen toimikorttituotannon uusi sopimustoimittaja on valittu

17.1.2018

Toimikorttien tuotannon tarjouskilpailu järjestettiin loppuvuonna 2017. Tarjouskilpailu ja sen valitusaika on päättynyt. Uudeksi toimittajaksi valittiin Oberthur Technologies Finland Segenmark Oy.

Väestörekisterikeskuksen toimikorttituotannon uusi sopimustoimittaja on valittu

17.1.2018

Toimikorttien tuotannon tarjouskilpailu järjestettiin loppuvuonna 2017. Tarjouskilpailu ja sen valitusaika on päättynyt. Uudeksi toimittajaksi valittiin Oberthur Technologies Finland Segenmark Oy.

Organisaatioiden varakorteissa käytön estänyt häiriö 16.1.2018 klo 7.01-8.41

16.1.2018

Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluissa on ollut organisaatiokorttien varakorttien (VRK CA for Temporary Certificates) käytön estänyt häiriö 16.1.2018 klo 7.01 –8.41

Tulevaisuudessa kansalainen voi vertailla palveluja Suomi.fi:ssä – Palveluvaaka.fi suljetaan

11.1.2018

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden valintaa tukevan tietopalvelun kehittäminen siirtyy Väestörekisterikeskukseen, ja se tullaan toteuttamaan osana Suomi.fi-verkkopalvelua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sulkee Palveluvaaka.fi-verkkopalvelun 28.2.2018. Samalla lakkautetaan verkkopalvelun tietolähteenä toiminut sosiaali- ja terveysalan palveluhakemisto.

Presidentinvaali lähestyy – Tarkista äänestyspaikkasi kartalta

10.1.2018

Vuoden 2018 presidentinvaalin ensimmäisen vaalin ennakkoäänestysaika on Suomessa 17.1–23.1.2018 ja ulkomailla 17.1.-20.1.2018. Varsinainen vaalipäivä on 28.1.2018.

Suomeen syntyy digivirasto – ehdota sille nimeä!

9.1.2018

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen päätti 5.12.2017, että valtiovarainministeriö käynnistää valmistelun maistraattien, Väestörekisterikeskuksen ja Itä-Suomen aluehallintovirastossa toimivan maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikön tehtävien yhdistämiseksi 1.1.2020 alkaen. Tehtävät yhdistetään uudeksi valtakunnalliseksi kokonaisuudeksi. Jo 1.1.2018 nykyiseen Väestörekisterikeskukseen keskitettiin lukuisia yhteiskunnan digitalisaatiota edistäviä palveluita.

Suomi.fi-verkkopalvelu laajenee: Yrittäjille avattu kattava tietopankki ja neuvontapalvelu

9.1.2018

Suomi.fi-verkkopalvelun yritysosio on julkaistu. Nyt kaikki yrityksen perustamiseen ja yritystoimintaan liittyvät tiedot ja neuvot löytyvät yhdestä paikasta – Suomi.fistä. Suomi.fi:n yritysosio korvaa aiemmin käytössä olleen Yritys-Suomi-sivuston.

Vuonna 2017 yhteensä 1809 samaa sukupuolta olevaa paria avioliittoon

5.1.2018

Väestötietojärjestelmän tietojen mukaan maistraateissa muutettiin vuoden 2017 loppuun mennessä 1 189 aiemmin rekisteröityä parisuhdetta avioliitoksi ja solmittiin 620 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

Väestörekisterikeskuksen vastuulle uusia digitalisaation edistämistehtäviä

2.1.2018

Valtioneuvosto on päättänyt siirtää Väestörekisterikeskuksen vastuulle yhteiskunnan digitalisaatiota edistäviä palveluita 1.1.2018 alkaen.

Suomi.fi-valtuudet käyttöön Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä

28.12.2017

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä (RASHKY) otti Suomi.fi-valtuudet käyttöön sähköisessä palvelukanavassa NettiRassissa. Palvelun kautta voi hoitaa sosiaali- ja terveydenhuollon kiireettömiä asioita.

Väestörekisterikeskus toivottaa hyvää joulua!

21.12.2017

Hyvää joulua ja kiitos yhteistyöstä vuonna 2017

Joulukuun Suomi.fi-uutiskirje on julkaistu

20.12.2017

Joulukuun Suomi.fi-uutiskirjeessä kerromme mm. Suomi.fi-viestien käyttöönotosta ja siitä, kuinka Suomi mahdollisti ensimmäisenä maailmassa sähköisen toisen puolesta asioinnin sote-asioissa.

En brobyggare visar vägen till ett ”digitalt ämbetsverk”

20.12.2017
Finland100

Lea Krohns var Befolkningsregistercentralens överdirektör 1.10.16–15.11.17. I oktober 2016 var det fråga om ett vikariat när den tidigare överdirektören Hannu Luntiala gick i pension. Utnämningen förlängdes dock i flera perioder i över ett år.

Suomi.fi-viestit käyttöön: Viranomaisilta voi nyt saada postin sähköisenä

15.12.2017

Väestörekisterikeskus on avannut 15.12.2017 uuden, kansalaisten ja viranomaisten väliseen viestintään tarkoitetun palvelun, Suomi.fi-viestit. Palvelu on osa Suomi.fi-verkkopalvelua.

Suomi.fi-viestit avataan 15.12.2017 iltapäivällä

15.12.2017

Suomi.fi-viestit avataan kansalaisten käyttöön tänään iltapäivällä.

Väestörekisterikeskus keskeyttää osittain vahvan sähköisen tunnistamisen välityspalvelujen kilpailutuksen

14.12.2017

Väestörekisterikeskus on päättänyt osittain keskeyttää käynnissä olevan vahvan sähköisen tunnistamisen välityspalvelujen kilpailutuksen. Kilpailutus tehtiin Väestörekisterikeskuksen perustamassa dynaamisessa hankintajärjestelmässä tunnistuspalveluntarjoajien luottamusverkostoon kuuluvien sähköisen tunnistamisen välityspalvelujen kesken*.

Suomi mahdollisti sähköisen toisen puolesta asioinnin sote-asioissa ensimmäisenä maailmassa

5.12.2017

Suomi on ottanut ensimmäisenä maailmassa käyttöönsä mahdollisuuden, jossa aikuinen voi sähköisesti valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestaan sosiaali- ja terveysasioissa. Toisen puolesta asiointi edellyttää sähköisen terveydenhuollon asioinnin valtuutuksen tekemistä Suomi.fi-verkkopalvelussa. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Essote) on ensimmäinen organisaatio, jossa tämä on mahdollista.

Suomi.fi-verkkopalvelun tunnettuus noussut vuoden 2017 aikana

1.12.2017

Suomi.fi-verkkopalvelun tunnettuus suomalaisten keskuudessa on kasvanut merkittävästi vuoden 2017 aikana.

KaPA-ohjelma alitti budjetin – Suomi.fi-palvelut ovat valmistuneet aikataulussa

28.11.2017

OwalGroupin tekemä riippumaton loppuarviointi Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelmasta (KaPA) on valmistunut. Ohjelmaa pidetään onnistuneena muun muassa realististen tavoitteiden, aikataulussa pysymisen ja resurssien suhteen. Ohjelma saatiin toteutettua alle suunnitellun budjetin ja ohjelmassa rakennetut Suomi.fi-palvelut valmistuivat aikataulussa.

Digisign-kortinlukijaohjelmistosta uusi versio (4.0.14)

24.11.2017

VRK on julkaissut Digisign-kortinlukijaohjelmistosta uudet versiot (4.0.14)

Väestörekisterikeskuksen Digitaaliset palvelut -yksikön johtoon Joonas Kankaanrinne

24.11.2017

Väestörekisterikeskuksen Digitaaliset palvelut -yksikön johtoon on valittu Joonas Kankaanrinne 1.12.2017 alkaen. Kankaanrinteen sijaisuus tehtävässä jatkuu enintään 30.11.2018 asti.

Presidentinvaali 2018: Äänioikeus määräytyy väestötietojärjestelmässä olevien tietojen perusteella

24.11.2017

Äänioikeutetun äänestyskunta ja vaalipäivän äänestyspaikka määräytyvät väestötietojärjestelmässä perjantaina 8.12.2017 olevien vakinaista asuinpaikkaa koskevien tietojen perusteella.

Väestörekisterikeskuksen vastuulle 1.1.2018 alkaen uusia digitalisaation edistämistehtäviä

23.11.2017

Valtioneuvosto on päättänyt 16.11.2017 siirtää Väestörekisterikeskuksen vastuulle yhteiskunnan digitalisaatiota edistäviä palveluita.

Uusi Suomi.fi-viestit käyttöön joulukuun puolivälissä

23.11.2017

Väestörekisterikeskus julkaisee joulukuun puolivälissä uuden, kansalaisten ja viranomaisten väliseen viestintään tarkoitetun palvelun, Suomi.fi-viestit. Uusi palvelu on osa Suomi.fi-verkkopalvelua ja se korvaa nykyisin käytössä olevan Kansalaisen asiointitilin.

Väestörekisterikeskus (VRK) hakee yksityissektorin tietopalvelujen yhteistyökumppaneita

17.11.2017

Haku koskee huhtikuussa 2018 alkavia yhteistyökumppanisopimuksia.

Väestörekisterikeskus (VRK) hakee yksityissektorin tietopalvelujen yhteistyökumppaneita

17.11.2017

Haku koskee huhtikuussa 2018 alkavia yhteistyökumppanisopimuksia.

Kuuntele uusi Suomi.fi-podcastin jakso Suomi.fi-viestit -palvelusta

17.11.2017

Suomi.fi-podcastin uusi jakso on julkaistu. Jakso käsittelee Suomi.fi-viestit -palvelua.

Vastaa Väestörekisterikeskuksen palvelukuvatutkimukseen

15.11.2017

Vaikuta Väestörekisterikeskuksen toimintaan ja vastaa palvelukuvatutkimukseemme. Tutkimuksen tavoitteena on saada tietoa, jonka avulla virastomme pystyy tulemaan entistä asiakaslähtöisemmäksi ja kehittämään omia palvelujaan paremmin vastaamaan asiakkaidensa tarpeita.

Häiriö Väestörekisterikeskuksen korttikirjautumisessa ohi

15.11.2017

Kirjautuminen Väestörekisterikeskuksen myöntämillä varmennekorteilla ja palvelinvarmenteilla toimii jälleen.

Häiriönselvittely Väestörekisterikeskuksen korttikirjautumisongelmassa jatkuu

14.11.2017

PÄIVITETTY KLO 23.40: Väestörekisterikeskuksen myöntämillä varmennekorteilla ja palvelinvarmenteilla kirjautuminen toimii tällä hetkellä vain osittain. Tilanne on säilynyt ennallaan viimeisen tunnin ajan.

Häiriöitä Väestörekisterikeskuksen korttikirjautumisessa

14.11.2017

Väestörekisterikeskuksen myöntämillä varmennekorteilla ja palvelinvarmenteilla kirjautuminen ei tällä hetkellä toimi.

Selkokartat käyttöön Suomi.fissä

14.11.2017

Näkökyvyn puutteet huomioitiin kartan suunnittelussa, kun Suomi.fi:hin tehtiin uusi Selkokartta.

Väestörekisterikeskus pitää selvityshenkilön esitystä maistraattien yhdistämisestä Väestörekisterikeskukseen perusteltuna

8.11.2017

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kutsui Sitran vanhemman neuvonantaja Jouni Backmanin selvittämään ja arvioimaan maistraattien erilaisia organisointivaihtoehtoja. Selvityshenkilö Backman esittää raportissaan, että nykyiset yhdeksän erillisinä virastoina toimivaa maistraattia yhdistettäisiin Väestörekisterikeskukseen. Uusi valtakunnallinen virasto aloittaisi esityksen mukaan toimintansa 2020 alusta uudella nimellä. Nimenmuutoksella korostettaisiin uutta toiminnallista kokonaisuutta. Valtiovarainministeriön toimialan kaikki digitalisaation edistämistehtävät niin ikään koottaisiin mahdollisimman pikaisesti Väestörekisterikeskuksen yhteyteen.

Selvityshenkilö Backman esittää maistraattien yhdistämistä Väestörekisterikeskukseen

8.11.2017

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kutsui Sitran vanhemman neuvonantaja Jouni Backmanin selvittämään ja arvioimaan maistraattien erilaisia organisointivaihtoehtoja. Selvityksen tavoitteena oli selvittää kolmen annetun vaihtoehdon pohjalta, mitä hyötyjä ja haittoja maistraattien erilaisiin organisointivaihtoehtoihin liittyy sekä tehdä ehdotus uudesta organisointimallista ja mahdollisista tehtäväsiirroista. Myös digitaalisuuden edistämiseen maistraattien toiminnassa ja palveluntuotannossa tuli kiinnittää huomiota.

Viro sulkenut 760 000 henkilökorttia – tietoturvauhka ei kohdistu Suomessa käytössä oleviin kortteihin

3.11.2017

Viron hallitus on päättänyt torstaina 2.11.2017 sulkea noin 760 000 henkilökorttia syyskuussa julkistetun tietoturvauhkan vuoksi.

Suomi.fi-uutiskirje on ilmestynyt

27.10.2017

Lokakuun Suomi.fi-uutiskirje on julkaistu.

Toimikorttivalmistusta koskeva Väestörekisterikeskuksen kilpailutus

18.10.2017

Väestörekisterikeskus kilpailuttaa organisaatioille ja yhteisöille tuottamiensa toimikorttien tuotannon ja jakelun.

Henkilön puolesta asiointi nyt mahdollista Suomi.fi-verkkopalvelussa

17.10.2017

Suomi.fi-valtuuksien henkilön puolesta asiointi on nyt käytettävissä Suomi.fi-verkkopalvelussa kaikille suomalaisille. Valtuudet-palvelun avulla voit valtuuttaa toisen hoitamaan omia tai yrityksesi asioita, jos et kykene tai ehdi asioida viranomaisten tai yritysten kanssa itse.

Osallistu Suomi.fi-palvelujen kehityssuunnitelman 2018-2019 rakentamiseen!

16.10.2017

Väestörekisterikeskus on julkaissut kommentoitavaksi Suomi.fi-palvelujen kehityssuunnitelman vuosille 2018–2019.

Väestörekisterikeskus kilpailuttaa Suomi.fi-viestien tulostus-, kuoritus- ja postituspalvelun

16.10.2017

Väestörekisterikeskus kilpailuttaa tulostus-, kuoritus- ja postituspalvelun Suomi.fi-viestejä hyödyntävien käyttäjäorganisaatioiden käyttöön.

Ilmoittaudu mukaan Suomi.fi-käyttäjäyhteisöön

13.10.2017

Oletko kiinnostunut Suomi.fi-verkkopalvelun kehittämisestä? Suomi.fi-verkkopalvelua on alusta asti kehitetty yhdessä käyttäjien kanssa. Tavalliset verkkopalveluiden käyttäjät ovat testanneet palveluamme ja antaneet arvokkaita ideoita Suomi.fin kehittämiseksi.

Joulukuusta eteenpäin myönnettävien palveluvarmenteiden voimassaoloaika muuttuu

12.10.2017

Väestörekisterikeskus muuttaa kaikkien myöntämiensä palveluvarmenteiden voimassaoloaikaa 1.12.2017 alkaen. Uusi voimassaoloaika on enintään 2 vuotta. Ennen 1.12.2017 myönnetyt palveluvarmenteet ovat voimassa sen mukaisesti, kuin ne on aikaisemmin myönnetty.

Aktivointitunnusluvun käyttöönotto Sote-korteissa

10.10.2017

Väestörekisterikeskus kehittää varmennepalvelutuotteitaan EU eIDAS-asetuksen vaatimusten johdosta. VRK ottaa käyttöön eIDAS-asetuksessa tarkoitetun korkean varmuustason korttituotteissa aktivointitunnuslukuun perustuvan kortin käyttöönottoprosessin.

Kuuntele uusi Suomi.fi-podcastin jakso sähköisistä palveluista

6.10.2017

Suomi.fi-podcastin uusi jakso on julkaistu. Jakso käsittelee sähköisiä palveluja.

Suomi.fi-uutiskirje on julkaistu

22.9.2017

Syyskuun Suomi.fi-uutiskirje on julkaistu.

Seuraa uutta Suomi.fin podcast-sarjaa digitalisaatiosta!

20.9.2017

Palvelut sähköistyvät – kuinka se vaikuttaa meihin kaikkiin?

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus eIDAS-asetuksesta 8.11.2017

15.9.2017

Tervetuloa kuulemaan, miten Suomi.fi-tunnistus mahdollistaa EU-maiden kansalaisten sähköisen tunnistaminen julkishallinnon asiointipalveluissa!

Julkisen hallinnon organisaatiot: Muistakaa tuottaa palvelujanne koskevat tiedot Suomi.fi-palvelutietovarantoon!

7.9.2017

Suomi.fi-palvelutietovaranto on keskitetty kansallinen tietovaranto, johon julkishallinnon organisaatioiden on 15.7.2016 voimaan astuneen lain (571/2016) mukaan pitänyt kuvata ja tuottaa asiakaslähtöiset kuvaukset palveluistaan 1.7.2017 mennessä.

Viron henkilökorteissa tietoturvauhka – samaa uhkaa ei Suomessa

5.9.2017

Viro on tiedottanut tiistaina 5.9.2017, että Viron myöntämissä henkilökorteissa on havaittu tietoturvauhka. Varotoimena maa on sulkenut varmenteiden julkisen hakemiston. Tämä ei estä henkilökortin käyttöä Virossa.

Väestörekisterikeskuksen uusi blogi on nyt julkaistu

5.9.2017

Blogissa viikoittain vaihtuvat kirjoittajat käsittelevät monipuolisesti ajankohtaisia aiheita esimerkiksi yhteiskunnan digitalisaatiosta sekä Väestörekisterikeskuksen tuottamista palveluista.

Maalis-elokuussa yhteensä 1578 samaa sukupuolta olevaa paria avioliittoon

5.9.2017

Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmän tietojen mukaan maistraateissa muutettiin elokuun 2017 loppuun mennessä 1122 aiemmin rekisteröityä parisuhdetta avioliitoksi ja solmittiin 456 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

Väestörekisterikeskus edistää läpinäkyvämpää digimaailmaa

31.8.2017

Väestörekisterikeskus on MyData 2017 konferenssin pääyhteistyökumppani. Konferenssi toimii sidosryhmien foorumina ideoiden ja teorioiden jakamiseen. Nämä ideat voivat liittyä vaikkapa infrastruktuureihin, lainsäädäntöön ja businessratkaisuihin liittyvien konkreettisten esimerkkien ja parhaiden käytäntöjen jakamiseen.

Tiesitkö tämän henkilötunnuksesta?

29.8.2017
Finland100 Suomi100 henkilötunnus personbeteckning

Jokaisella Suomen kansalaisella ja Suomessa vakituisesti asuvalla on henkilötunnus. Se on nimeäkin tarkempi yksilöimiskeino, sillä kenelläkään kahdella ihmisellä ei voi olla samaa henkilötunnusta. Se tekee meistä samalla uniikkeja yksilöitä sekä sitoo meidät osaksi Suomen väestöä.

Häiriö Suomi.fi-verkkopalvelussa ohi

29.8.2017

Häiriö Suomi.fi-verkkopalvelussa on ohi.

Suomi.fi esillä kauppakeskuksissa ympäri Suomea syksyn ajan

25.8.2017

Suomi.fi-verkkopalvelu uudistui kesällä ja nyt on aika esitellä monipuolista palvelua kansalaisille ympäri Suomea. Suomi.fi-kiertue rantautuu yhteensä 28 kauppakeskukseen 22 eri paikkakunnalle ulottuen Helsingistä Rovaniemelle ja Turusta Lappeenrantaan. Kiertue alkaa Helsingin Kampista 7. syyskuuta. Sen tarkoituksena on tehdä Suomi.fi-verkkopalvelua tutuksi ja opastaa palvelun käyttöön paikan päällä.

Väestörekisterikeskus löytyy nyt myös Facebookista!

24.8.2017

Väestörekisterikeskus on nyt myös Facebookissa.

Hittinimet nyt ja sata vuotta sitten

31.7.2017
Finland100 Suomi100

Nimimuoti on vaihdellut vuosikymmenien aikana moneen kertaan. Kuitenkin tuntuu siltä, että historia toistaa itseään. Mitkä nimet olivat pinnalla 1917 ja nyt?

Maahanmuuttovirasto otti käyttöönsä sähköisen valtuuttamisen

13.7.2017
sähköinen asiointi

Maahanmuuttovirasto on ottanut ensimmäisenä organisaationa käyttöön Suomi.fi-valtuuksien toiminnallisuuden, jossa työnantaja voi antaa toiselle henkilölle sähköisen valtakirjan toimia puolestaan Maahanmuuttoviraston sähköisen asioinnin kanavassa Enter Finlandissa.

Postitse on toimitettu suoramainoksia, joissa on virheellisesti merkitty osoitelähteeksi väestötietojärjestelmä

3.7.2017

Väestörekisterikeskus on saanut kansalaisilta palautetta postitse toimitetusta suoramarkkinoinnista. Suoramarkkinointia on toimitettu henkilöille, jotka ovat kieltäneet väestötietojärjestelmään tietojensa käytön suoramarkkinointiin. Kyseisissä suoramainoksissa on virheellisesti merkitty väestötietojärjestelmä osoitelähteeksi.

Sote-palvelutietojen tuottamiseen lisäaikaa kaikkia käyttövelvollisia koskevalla poikkeusluvalla

29.6.2017

VM on tehnyt päätöksen koskien sote-palvelutietojen tuottamista PTV:hen, vaikka VM kuitenkin suosittaa kuvausten tekemistä mahdollisuuksien mukaan laissa (571/2016) säädetyn siirtymäajan mukaisesti.

Kuinka valitsisit mieleisesi SoTe-palvelut?

26.6.2017
Palveluarkkitehtuuri sote-uudistus sähköinen asiointi

Sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaus on ollut tiiviisti otsikoissa, mutta oletko koskaan ajatellut mitä se voi parhaimmillaan tarkoittaa? Kun olet hankkimassa vaikkapa uutta puhelinta, valinnanvapaus tarkoittaa, että tarjolla on useita vaihtoehtoja, joissa on erilaisia ominaisuuksia. Hankinnassa voit painottaa haluamiasi ominaisuuksia ja eri vaihtoehdoista on saatavilla runsaasti tietoa sekä valmistajien ylläpitämistä tietolähteistä että riippumattomista lähteistä. Myös muiden asiakkaiden vertailutietoa on saatavilla ja sitä voi käyttää hyödyksi hankintapäätöksen tukena.

Työtä digitalisaation ja sähköisten asiointipalvelujen kehittämiseksi

21.6.2017
tietotilinpäätös

Väestörekisterikeskuksen tietotilinpäätös on julkaistu. Tilinpäätös arvioi tietosuojan, tietoturvan ja yksityisyyden suojan toteutumisen tasoa Väestörekisterikeskuksen ydintoiminnoissa ja organisaation tietojen käsittelyprosessien ja tiedonhallinnan tilaa vuonna 2016.

Uudistunut Suomi.fi-uutiskirje on julkaistu

16.6.2017

Väestörekisterikeskus on uudistanut Suomi.fi-uutiskirjeen.

Suomi.fi-palveluiden käyttöönotot Palveluhallinta-sivustolla alkavat vaiheittain elokuun lopulta alkaen

16.6.2017

Aiemmasta tiedosta poiketen, esuomi.fi korvautuu Palveluhallinta-sivustolla kevään sijaan vasta loppukesästä alkaen. Palveluhallinta tarjoaa keskitetyn näkymän Suomi.fi-palveluiden käyttöönottoon, sen vaiheisiin ja käyttöönoton aikana haettaviin tietolupiin sekä niistä saataviin päätöksiin.

Suomi.fi-palveluväylä ja Viron X-Tee-palveluväylä sovitettu yhteen testiympäristössä

15.6.2017
Palveluarkkitehtuuri

Suomen ja Viron palveluväylät sovitettiin testiympäristössä onnistuneesti yhteen 6.6.2017. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomi.fi-palveluväylän hyödyntäjät voivat aloittaa tietojen siirron Palveluväylää pitkin virolaisten organisaatioiden kanssa testiympäristössä. Yhteensovittaminen mahdollistaa tietojen siirron ja palveluiden käytön kahden palveluväylän välillä yhtä sujuvasti kuin Suomi.fi-palveluväylän sisälläkin.

Reaktor tuottamaan arkkitehtuuri-asiantuntijapalveluja väestötietojärjestelmän uudistushankkeeseen

7.6.2017
väestörekisteri väestötietojärjestelmä

Väestörekisterikeskus (VRK) on valinnut Reaktor Innovations Oy:n (Reaktor) tuottamaan arkkitehtuuri-asiantuntijapalveluja Väestörekisterikeskuksen Henkilötietojen uudistamishankkeeseen (HETI-hanke). Hankinta tehtiin EU-tasoisena kilpailutuksena.

Pitääkö olla huolissaan - SuomiAreenassa mietitään, onko Suomi jo ihan digi-digi

6.6.2017
sähköinen asiointi

Mitä tapahtuu, kun yhä useampi palvelu siirtyy sähköiseksi? Mitä jos parvekeikkunani ulkopuolella surraa lentorobotti? Pitääkö olla huolissaan, jos lapseni ensimmäiset sanat ovat digi-digi?

Suomi.fi-tunnistuksen käyttöliittymä on uudistunut

31.5.2017

Suomi.fi-tunnistuksen käyttöliittymän ilme on uudistunut. Palvelussa on otettu käyttöön Suomi.fi-palveluiden yhteinen ilme, jonka tunnistat Suomi.fi-lipputunnisteesta.

Väestörekisterikeskus valitsi Cybercomin kehittämään ja ylläpitämään Suomi.fi-viestien mobiilisovelluksia

24.5.2017

Väestörekisterikeskus valitsi Cybercomin Suomi.fi-viestit palvelun mobiilisovellusten kehittäjäksi ja ylläpitäjäksi. Nelivuotinen sopimus kattaa vuodet 2017-2021 ja se on arvoltaan noin 2 miljoonaa euroa. Hanke on osa valtiovarainministeriön Kansallinen palveluarkkitehtuuri (KaPA) -ohjelmaa, jota toteuttaa Väestörekisterikeskus.

Kansainvälinen Porvoo-ryhmä kokoontuu 25. - 26.5.2017 Roomassa: Sähköinen henkilöllisyys muuttuvassa maailmassa

23.5.2017
Kansainvälinen yhteistyö Porvoo-ryhmä Sähköinen henkilöllisyys VRK Varmenne

Kansainvälinen Porvoo-ryhmä kokoontuu 25. - 26.5.2017 Roomaan, Italiaan keskustelemaan ja jakamaan tietoa sähköiseen henkilöllisyyteen ja turvallisiin verkkopalveluihin liittyvistä kysymyksistä. Konferenssin teemana on sähköinen henkilöllisyys muuttuvassa maailmassa.

Huhtikuussa yhteensä 135 samaa sukupuolta olevaa paria avioliittoon

18.5.2017

Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmän tietojen mukaan maistraateissa muutettiin huhtikuun 2017 aikana 98 aiemmin rekisteröityä parisuhdetta avioliitoksi ja solmittiin 37 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

Porvoo 19 -konferenssi 25. - 26.5.2017 Roomassa

17.5.2017
Kansainvälinen yhteistyö Porvoo-ryhmä Sähköinen henkilöllisyys VRK Varmenne

Kansainvälisen Porvoo-ryhmän 19. konferenssi pidetään 25. - 26.5.2017 Roomassa Italiassa.

Näkövammaisten liitto: Saavutettavuusteko-tunnustuspalkinto hankepäällikkö Jani Ruuskaselle Väestörekisterikeskuksesta

17.5.2017

Näkövammaisten liitto on jakanut Saavutettavuusteko-tunnustuspalkintonsa hankepäällikkö Jani Ruuskaselle Väestörekisterikeskuksesta.

Sosiaali-ja terveydenhuollon ammattihenkilöt voivat nyt uusia ammattikortin voimassa olevalla ammattikortilla sähköisen palvelun kautta ja tilata uuden ammattikortin suoraan kotiosoitteeseen

16.5.2017

Sosiaali – ja terveydenhuollon ammattihenkilö voi tunnistautua WebVarttiin voimassa olevalla sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortilla ja tilata kuvattoman tai kuvallisen ammattikortin suoraan kotiosoitteeseen tai vaihtoehtoisesti johonkin julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon rekisteröintipisteeseen.

Suomi.fi-brändiperheeseen uusi palvelu: Suomi.fi-maksut

8.5.2017

Suomi.fi-palvelujen brändiperhe laajenee kattamaan myös Suomi.fi-maksut.

Pitääkö olla huolissaan - SuomiAreenassa mietitään, onko Suomi jo ihan digi-digi

4.5.2017

Mitä tapahtuu, kun yhä useampi palvelu siirtyy sähköiseksi? Mitä jos parvekeikkunani ulkopuolella surraa lentorobotti? Pitääkö olla huolissaan, jos lapseni ensimmäiset sanat ovat digi-digi?

VRK mukana yhteisötyöviikon Adoptoi virkamies -tempauksessa

27.4.2017

Yhteisötyöviikko on valtionhallinnossa 29.5.-4.6.2017 järjestettävä teemaviikko, joka on osa valtionhallinnon työnteon tapoja uudistavaa Työ 2.0 -hanketta. Sen aikana virkamiehiä kannustetaan työskentelemään mobiilisti itselleen uudessa työympäristössä uusien ihmisten parissa. Yhteisötyöviikon tukijoina ovat Työ 2.0 ja Senaatti-kiinteistöt.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden käyttöön tulee sirullinen sote-ammattikortti

20.4.2017

Väestörekisterikeskus (VRK) laajentaa varmennetoimintaansa. 2.5.2017 alkaen Väestörekisterikeskus tuottaa varmennepalvelut sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon ammattihenkilöiden käyttämiin ammattikortteihin.

Tilastokeskus tiedottaa: Suomen virallinen väkiluku oli vuoden 2016 lopussa 5 503 297

6.4.2017

Tilastokeskuksen väestörakennetilaston mukaan Suomen virallinen väkiluku oli vuoden 2016 lopussa 5 503 297. Väkiluku kasvoi vuoden 2016 aikana 15 989 henkilöllä.

Valtionhallinnon organisaatio: ilmoita milloin palvelukuvauksenne on julkaistu Palvelutietovarannossa

4.4.2017

Julkisen hallinnon organisaatioilla on lakisääteinen velvoite kuvata palvelut Suomi.fi-palvelutietovarantoon 1.7.2017 mennessä.

eSuomi.fi: Beta.suomi.fin hakutoimintoa parannettu

28.3.2017

Uudistuvan Suomi.fin kehitysversiota on jälleen päivitetty käyttäjäystävällisemmäksi. Yksi merkittävimmistä uusista ominaisuuksista on hakutoiminnallisuuden parantaminen. Haun kautta beta.suomi.fistä voi nyt hakea tietoa esimerkiksi kunnan ja organisaation nimillä sekä eri aiheisiin liittyvillä termeillä. Haun voi kohdistaa myös palvelusta löytyviin rekisteritietoihin.

Sofia ja Onni vuoden 2016 suosikkinimet

27.3.2017

Sofia ja Onni ovat vuonna 2016 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet. Sofian sai ensimmäiseksi nimekseen 349 tyttöä ja Onni annettiin etunimeksi 400 pojalle.

Osoitepalvelu.net poistuu käytöstä maaliskuun lopussa

27.3.2017

Väestörekisterikeskus lakkauttaa 31.3.2017 ylläpitämänsä Osoitepalvelu.net-verkkopalvelun, joka on toiminut osoitteessa www.osoitepalvelu.net.

Kirjautuminen julkisen hallinnon asiointipalveluihin onnistuu nyt myös organisaatiokorteilla ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikorteilla

21.3.2017

Väestörekisterikeskus on laajentanut vahvan sähköisen tunnistautumisen käyttömahdollisuuksia. Nyt Suomi.fi-tunnistusta käyttäviin julkisen hallinnon asiointipalveluihin voi kirjautua myös käyttämällä sirullista, Väestörekisterikeskuksen myöntämää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikorttia tai oman työpaikan organisaatiokorttia.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri hyödynsi ensimmäisenä Suomi.fi-palveluväylää väestötietojärjestelmän (VTJ) ylläpidossa

17.3.2017

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri otti ensimmäisenä Väestörekisterikeskuksen asiakkaana tuotantokäyttöön rajapintapalvelun, jolla päivitetään väestötietojärjestelmää Suomi.fi-palveluväylää hyödyntäen.

Suomi.fi-tunnistuksessa korjattu tietoturva-aukko

15.3.2017

Suomi.fi-tunnistuksessa havaittiin myöhään tiistai-iltapäivällä 14.3.2017 vakava tietoturvahaavoittuvuus, jonka Väestörekisterikeskus on korjannut havaitsemisen jälkeen. Haavoittuvuuden löysi Väestörekisterikeskuksessa palvelun oma kehitystiimi.

Cybercom jatkaa KaPA-hankkeen keskeisenä toimittajana

15.3.2017

Cybercom Finland on voittanut Väestörekisterikeskuksen (VRK) kilpailutuksen roolit ja valtuudet -hankkeesta vuosille 2017-2021. Hankkeen kokonaisarvo on noin 1,5 miljoonaa euroa. Kilpailutus perustuu Hanselin IT-konsultoinnin puitejärjestelyyn.

Digisign-kortinlukijaohjelmistosta uusi versio (4.0.12)

14.3.2017

VRK on julkaissut Digisign-kortinlukijaohjelmistosta uuden version (4.0.12)

Tilinpäätös ja toimintakertomus: Väestörekisterikeskuksen toiminta laajeni merkittävästi vuonna 2016

2.3.2017

Väestörekisterikeskuksen toiminta laajeni merkittävästi vuonna 2016, kun laki hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista astui voimaan kesällä 2016. Lain myötä sähköisen asioinnin tukipalvelujen tuottaminen annettiin Väestörekisterikeskuksen vastuulle.

Kuntavaalit lähestyvät – Tarkista äänestyspaikkasi kartalta

1.3.2017

Vuoden 2017 kuntavaalien ennakkoäänestysaika on Suomessa 29.3–4.4.2017 ja ulkomailla 29.3.-1.4.2017. Varsinainen vaalipäivä on 9.4.2017. Nyt voit tarkistaa oman äänestyspaikkasi Väestörekisterikeskuksen äänestyspaikkapalvelusta.

Gofore Suomi.fi-verkkopalvelun, palvelumuotoilun ja Suomi.fi-tunnistuksen toteuttajaksi

27.2.2017

Väestörekisterikeskus (VRK) valitsi Goforen digitaalisten palveluiden asiantuntijat Suomi.fi-palveluihin kuuluvien Suomi.fi-verkkopalvelun, palvelumuotoilun ja Suomi.fi-tunnistuksen toteuttajaksi.

Seuraa Väestörekisterikeskusta Twitterissä

21.2.2017

Väestörekisterikeskuksen Twitter-tili on avattu.

Väestörekisterikeskuksen verkkoasiointi avautunut

13.2.2017

Väestörekisterikeskus (VRK) on uudistanut julkishallinnon, yritysten ja yhteisöjen kanssa tehtävää asiointia. VRK:n ja sen organisaatioasiakkaiden välinen asiointi on sähköistetty keskeisimpien lupa- ja sopimusprosessien osalta.

Beta.suomi.fi uudistuu – lisää käteviä ominaisuuksia ja uusi ilme

8.2.2017

Suomi.fi-verkkopalvelun kehitysversio beta.suomi.fitä on uudistettu viimeisten kuukausien aikana paljon. Palvelussa on monia uusia ominaisuuksia, jotka tuovat julkishallinnon palveluita entistä tehokkaammin kansalaisten ja yritysten ulottuville.

Kuntavaalit 2017: Äänioikeus määräytyy väestötietojärjestelmässä olevien tietojen perusteella

31.1.2017

Äänioikeutetun äänestyskunta ja vaalipäivän äänestyspaikka määräytyvät väestötietojärjestelmässä perjantaina 17.2.2017 olevien vakinaista asuinpaikkaa koskevien tietojen perusteella.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt voivat itse uusia ammattikortin voimassa olevalla ammattikortilla sähköisen palvelun kautta

27.1.2017

Sosiaali – ja terveydenhuollon ammattihenkilö voi tunnistautua WebVarttiin voimassa olevalla kuvattomalla sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortilla ja tilata kuvattoman ammattikortin johonkin julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon rekisteröintipisteeseen.

Kansallisen palveluarkkitehtuurin tekeminen laajenee Väestörekisterikeskuksessa

23.1.2017

Vuoden vaihteessa Väestörekisterikeskuksen (VRK) vastuulle siirtyneiden avoindata.fi:n, Suomi.fi-verkkotoimituksen, Katso-palvelun sekä Yhteisen tiedon hallinta eli YTI-hankkeen toimeenpanon myötä Kansallisen palveluarkkitehtuurin, KaPAn, tekeminen laajenee VRK:ssa.

VRK digitalisoi asiointipalvelunsa

13.1.2017

Väestörekisterikeskus uudistaa julkishallinnon, yritysten ja yhteisöjen kanssa tehtävää asiointia helmikuussa 2017. Uudistuksessa sähköistetään VRK:n ja sen organisaatioasiakkaiden välinen asiointi keskeisimpien lupa- ja sopimusprosessien osalta.

Väestörekisterikeskuksen ja Poliisihallituksen tiedote: Henkilökorttien hakumahdollisuudet laajenevat ja henkilökortin käyttöön tulee muutoksia

27.12.2016

Uusi henkilökorttilaki astuu voimaan 1.1.2017. Ulkomailla oleskeleva Suomen kansalainen voi tuosta päivästä alkaen hakea henkilökorttia niistä Suomen edustustoista, joissa annetaan passipalveluja. Hakemus tulee jättää henkilökohtaisesti edustustoon, sitä ei ole mahdollista laittaa vireille sähköisesti.

Väestörekisterikeskuksen organisaatio uudistuu 1.1.2017

20.12.2016

Väestörekisterikeskuksessa (VRK) otetaan vuoden 2017 alussa käyttöön uudistettu organisaatio. Uudistuksen tavoitteena on tukea VRK:n uuden strategian toteutusta.

Katso-palvelu siirtyy Verohallinnolta Väestörekisterikeskuksen vastuulle

16.12.2016

Katso-palvelu on Verohallinnon kehittämä palvelu, jolla viranomainen tai muu julkista tehtävää hoitava voi julkista tehtävää hoitaessaan tunnistaa organisaation ja sitä edustavan henkilön. Katso-palvelu (yritys.tunnistus.fi) siirtyy 1.1.2017 alkaen Verohallinnolta Väestörekisterikeskuksen vastuulle.

Suomi.fi siirtyy Valtiokonttorilta Väestörekisterikeskuksen vastuulle

16.12.2016

Suomi.fi-portaali siirtyy Valtiokonttorin vastuulta Väestörekisterikeskuksen vastuulle 1.1.2017 alkaen. Muutos on hallinnollinen eikä näy käyttäjille. Samassa yhteydessä siirtyy koko Suomi.fi-toimitus (7 henkeä) Valtiokonttorista Väestörekisterikeskukseen ja jatkaa siellä Suomi.fin ylläpitoa sekä osallistuu samaan aikaan palvelunäkymien kehittämiseen.

Joustava ja luotettava digitaalinen Suomi rakentuu yhteistyössä – tuoreita esimerkkejä

13.12.2016

Julkisten palveluiden digitalisointi etenee tällä hetkellä vauhdikkaasti pääministeri Kataisen hallituksen vuosina 2012-2015 viitoittamaan suuntaan. Ohjelma linjaa, että toimintatapoja uudistamalla julkiset palvelut rakennetaan käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi. Tavoitteena on, että julkinen hallinto mm. kysyy samaa tietoa kansalaisilta ja yrityksiltä vain kerran sekä varmistaa tietojen sujuvan siirtymisen viranomaisten välillä.

Nimitysuutisia

9.12.2016

Janne Viskari ja Timo Salovaara toimivat uusien yksiköiden johtajina 1.1.2017 lähtien.

Suomi.fi-palveluun Profiumin tekoälyyn perustuva käsiterikastus

8.12.2016

Profiumin Sense semanttinen haku ja sääntökone rikastaa palvelut paremmin ymmärrettävään ja löydettävään muotoon.

Viranomaispostin saa paperikirjeinä jatkossakin

23.11.2016

Paljon on uutisoitu sitä, että hallitus on lopettamassa paperikirjeiden lähettämisen, mikä asettaa ikääntyvän väestön eriarvoiseen asemaan. Väite ei pidä paikkaansa.

Kansalaispalvelut poissa käytöstä 25.-28.11.2016

21.11.2016

Nimipalvelu, Osoitepalvelu.net ja Tarkasta tietosi-palvelu suljetaan päivityksen vuoksi perjantaina 25.11.2016 klo 21. Palvelut avautuvat maanantaina 28.11.2016 klo 14.

Vastaukset kysymyksiin on julkaistu

17.11.2016

Löydät vastaukset kohdasta kirjautumista vaativat sisällöt sisäinen verkkopalvelu.

Avoindata.fi siirtyy Väestörekisterikeskuksen vastuulle vuoden 2017 alusta

11.11.2016

Avoimen tiedon ja yhteentoimivuuden palvelu Avoindata.fi (www.avoindata.fi) siirtyy 1.1.2017 Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorilta Väestörekisterikeskuksen vastuulle.

Sisäinen verkkopalvelu - hankintailmoitus on julkaistu

25.10.2016

Väestörekisterikeskuksen hankintaa koskeva hankintailmoitus on julkaistu EU-laajuisesti ja Hilma-ilmoituskanavassa (hankintailmoitukset.fi).

Sivustolla huoltokatko 25.10.2016 klo 19.00 - 23.00

25.10.2016

Väestörekisterikeskuksen asiakassivustolle tehdään huoltotoimenpiteitä tiistaina 25.10.2016 klo 21.00 - 23.00, jolloin sivusto on pois käytöstä. Lisäksi sivustolla esiintyy käyttökatkoksia klo 19.00 - 21.00.

Väestörekisterikeskus hakee tietopalvelujen yhteistyökumppaneita

24.10.2016

Väestörekisterikeskus (VRK) hakee yksityissektorin tietopalvelujen yhteistyökumppaneita. Haku koskee huhtikuussa 2017 alkavia yhteistyökumppanisopimuksia.

Väestörekisterikeskus hakee tietopalvelujen yksityissektorin yhteistyökumppaneita

24.10.2016

Väestörekisterikeskus (VRK) pyytää osallistumishakemuksia tietopalvelujen yhteistyökumppaneiden hakumenettelyyn. Väestötietojärjestelmän tietopalvelujen yhteistyökumppaniksi voivat hakea kaikki, vaatimukset täyttävät toimijat. Nykyiset yhteistyökumppanit (3 kpl) jatkavat Väestörekisterikeskuksen yhteistyökumppaneina.

Suomalaisten nimet päivitetty Avoindata.fi-palvelussa

12.10.2016

Väestörekisterikeskus on päivittänyt Avoindata.fi-palvelussa julkaistut suomalaisten etu- ja sukunimiluettelot. Luetteloissa on avoimena datana kaikki etunimet, joita on väestötietojärjestelmässä vähintään 10 kappaletta ja sukunimet joita on vähintään 20 kappaletta.

Tarjouspyyntö 1710/2400/16

3.10.2016

Väestörekisterikeskus on julkaissut vastaukset kysymyksiin.

Viron ja Suomen hyödyntämän X-Roadin keskuskomponenttien lähdekoodit julkaistu

3.10.2016

Tänään, 3.10.2016, on julkaistu X-Roadin keskuskomponenttien lähdekoodi MIT-lisenssillä. Julkaisun myötä koko X-Roadin lähdekoodi on saatavilla julkisesti, ja kuka tahansa voi hyödyntää koodia. X-Road on Virossa kehitetty tietoturvallinen integraatioratkaisu julkisen internetin yli tapahtuvaan tietojen vaihtoon.

Suomen kansallinen palveluväylä ja Viron X-Tee-palveluväylä liitetään yhteen

30.9.2016

Suomen Väestörekisterikeskus ja Viron valtion tietojärjestelmävirasto Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) ovat tänään sopineet maiden palveluväylien federoinnista, eli luottamussuhteen luomisesta Suomen ja Viron palveluväylien välille.

Muuttopuhelinpalvelu päättyy 30.9.2016

26.9.2016

Väestörekisterikeskuksen muuttoilmoituspuhelinpalvelu päättyy 30.9.

Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Hannu Luntiala eläkkeelle

26.9.2016

Väestörekisterikeskuksen pitkäaikainen ylijohtaja, oikeustieteen kandidaatti Hannu Luntiala jää eläkkeelle 1.11.2016.

ETL- ja BI –ohjelmistovälineiden hankinnan korjausilmoitus on julkaistu

23.9.2016

Korjausilmoitus tarjouspyyntöön 1710/2400/16 on julkaistu 22.9.2016 Hilmassa.

ETL- ja BI –ohjelmistovälineiden hankinnan korjausilmoitus on julkaistu

23.9.2016

Korjausilmoitus tarjouspyyntöön 1710/2400/16 on julkaistu 22.9.2016 Hilmassa.

ETL- ja BI –ohjelmistovälineiden hankinta

22.9.2016

Väestörekisterikeskus tekee korjausilmoituksen tarjouspyyntöön nro 1710/2400/16.

Terveydenhuollon varmennepalvelut laajenevat sosiaali- ja terveydenhuollon varmennepalveluiksi

22.9.2016

Sote-ammattikorttien myöntäminen alkaa tammikuussa 2017.

Terveydenhuollon varmennepalvelut laajenevat sosiaali- ja terveydenhuollon varmennepalveluiksi

21.9.2016

Sote-ammattikorttien myöntäminen alkaa tammikuussa 2017

Automaattinen asiasanoituspalvelu

13.9.2016

Vastaukset kysymyksiin on julkaistu.

Automaattinen asiasanoituspalvelu

13.9.2016

Vastaukset kysymyksiin on julkaistu.

Asiointiprosessi Väestörekisterikeskuksen kanssa muuttuu sähköiseksi tammikuussa 2017

12.9.2016

Väestörekisterikeskus uudistaa julkishallinnon, yritysten ja yhteisöjen kanssa tehtävää asiointia. Uudistuksessa sähköistetään Väestörekisterikeskuksen ja sen organisaatioasiakkaiden välinen asiointi keskeisimpien lupa- ja sopimusprosessien osalta.

ETL- ja BI-ohjelmistovälineiden hnkinta

6.9.2016

Vastaukset kysymyksiin on julkaistu.

Hankinta automaattisesta asiasanoituspalvelusta on julkaistu

26.8.2016

Väestörekisterikeskuksen hankintaa koskeva hankintailmoitus on julkaistu EU-laajuisesti ja Hilma-ilmoituskanavassa (hankintailmoitukset.fi).

Digisign-kortinlukijaohjelmistosta uusi versio (4.0.8)

18.8.2016

VRK on julkaissut Digisign-kortinlukijaohjelmistosta uuden version (4.0.8).

Hankintailmoitus ETL- JA BI –ohjelmistovälineiden hankinnasta on julkaistu

10.8.2016

Väestörekisterikeskuksen hankintaa koskeva hankintailmoitus on julkaistu Hilma-ilmoituskanavassa (hankintailmoitukset.fi) ja EU-laajuisesti.

Väestörekisterikeskuksen tietotilinpäätös on julkaistu

30.6.2016

Väestörekisterikeskukselle on tärkeää huolehtia tietosuojan toteutumisesta sekä seurata ja kehittää jatkuvasti toimintatapojaan sekä huolehtia tietojen käsittelyyn liittyvästä raportoinnista. Tätä tarkoitusta varten Väestörekisterikeskus laatii vuosittain tietotilinpäätöksen.

Katko rekisterinpitäjäsopimusten, rakennustietojen ilmoituslupien ja käyttöoikeuksien käsittelyssä heinäkuussa

14.6.2016

Rekisterinpitäjäsopimusten solmimisessa ja rakennustietojen ilmoituslupien myöntämisessä on katko heinäkuun ajan. Sama koskee VTJ-ylläpitorajapinnan käyttäjäoikeuksien myöntämisiä ja VTJ-ylläpitokäyttöliittymän vastuukäyttäjien hyväksymisiä.

Väestörekisterikeskus uudisti sivustonsa

10.6.2016
VRK

Väestörekisterikeskuksen pääsivusto vrk.fi ja asiakassivusto Eevertti (eevertti.vrk.fi) on uudistettu uuden julkaisujärjestelmän käyttöönoton yhteydessä. Uudistuksen tarkoituksena on palvella sivustoilla vierailevia käyttäjiä entistä selkeämmin ja paremmin. Molempien sivustojen rakenne on pysynyt ennallaan.

Katko VTJ-ylläpitokäyttöliittymän ja VTJ-ylläpitorajapinnan käytössä 10.-13.6.2016

7.6.2016

Perjantaina 10.6.2016 suljetaan rakennustietojen VTJ-ylläpitokäyttöliittymä klo 21:00 ja VTJ-ylläpitorajapinta klo 23:00. Palvelut ovat käytössä taas normaalisti maanantaina 13.6.2016 klo 6:30.

KaPA mukana Ultrahack-tapahtumassa!

3.6.2016
VRK

Kansallinen Palveluarkkitehtuuri -hanke (KaPA) osallistuu yhteistyökumppanina Slush-tapahtuman Ultrahack-hackathoniin. Ultrahack on nopeasti kansainvälistyvä innovaatiokilpailu, jossa kilpailujoukkueet ratkaisevat ajankohtaisia haasteita uusimpia teknologioita hyödyntäen. KaPA on tapahtumassa mukana omalla, sähköisiin julkishallinnon palveluihin keskittyvällä haasteellaan.

Tietopyyntö IT-asiantuntijapalvelujen puitejärjestelyyn liittyen on julkaistu

30.5.2016

Väestörekisterikeskus on julkaissut IT-asiantuntijapalvelujen puitejärjestelyyn liittyvän tietopyynnön. Tietopyyntö on julkaistu EU-laajuisesti ja Hilma-ilmoituskanavassa (hankintailmoitukset.fi).

Varmennehakemistopalvelujen DNS-muutos 30.5.2016

11.5.2016

Tietohallinnolle sekä tietojärjestelmien ylläpitäjille: muutos koskee Internetissä saatavilla olevaa VRK:n hakemistopalvelua. Hakemistossa julkaistaan VRK:n myöntämät varmenteet ja sulkulistat.

Rakennusten osoitetiedot avoimena datana

29.4.2016
VRK

Väestörekisterikeskus on avannut rakennusten osoitetiedot Avoindata.fi-palvelussa

Rakennusten osoitetiedot avoimena datana

29.4.2016

Väestörekisterikeskus on avannut rakennusten osoitetiedot avoimena datana Avoindata.fi-palvelussa.

Suomen virallinen väkiluku oli vuoden 2015 lopussa 5 487 308

1.4.2016
Tilastokeskus VRK

Tilastokeskus on julkaissut vuoden 2015 virallisen väkiluvun

Digisign-kortinlukijaohjelmistosta uusi versio (4.0.4)

22.3.2016

VRK on julkaissut Digisign-kortinlukijaohjelmistosta uuden version (4.0.4).

Venla ja Leo vuoden 2015 suosikkinimet

15.3.2016
VRK

Venla ja Leo ovat vuonna 2015 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet. Venlan sai ensimmäiseksi nimekseen 394 tyttöä ja Leo annettiin etunimeksi 408 pojalle.

Suomalaisten nimet päivitetty Avoindata.fi-palvelussa

15.3.2016

Väestörekisterikeskus on päivittänyt Avoindata.fi-palvelussa julkaistut suomalaisten etu- ja sukunimiluettelot. Luetteloissa on avoimena datana kaikki etunimet, joita on väestötietojärjestelmässä vähintään 10 kappaletta ja sukunimet joita on vähintään 20 kappaletta.

Yritys- ja yhteisötiedot päivitetty väestötietojärjestelmään

6.3.2016

Väestötietojärjestelmään on ladattu 30.3.2016 uusimmat Väestörekisterikeskuksen Tilastokeskukselta saamat yritys- ja yhteisötiedot.

Hack Your Service - Väestörekisterikeskus mukana Hackathon-konseptissa

19.11.2015

Väestörekisterikeskus on mukana konsulttiyhtiö Accenturen johtamassa HACKATHON:ssa.

Sähköinen lääkemääräys myös mobiililaitteilla

19.11.2015

Vuoden 2016 puolivälissä lääkäreillä on mahdollisuus sähköisen lääkemääräyksen allekirjoitukseen tavanomaisten työasemien lisäksi mobiililaitteissa.

Suomalaisten nimet päivitetty Avoindata.fi-palvelussa

16.9.2015

Väestörekisterikeskus on päivittänyt Avoindata.fi-palvelussa julkaistut suomalaisten etu- ja sukunimiluettelot.

Suomi.fi:n tiedote: Kaikki minusta -kilpailun tuomarit odottavat töitä innostuneina

14.8.2015

Valtiovarainministeriön, Väestörekisterikeskuksen ja Aalto Media Factoryn yhteinen Kaikki minusta-kilpailu on edennyt loppusuoralle.

Korjaus Puolustusvoimien reserviläiskirjeen ohjeeseen muuttaa omia tietoja

30.4.2015

Puolustusvoimien lähettämässä reserviläiskirjeessä kehotetaan ottamaan yhteyttä Väestörekisterikeskukseen, jos kirjeen nimi-, ammatti- ja osoitetiedoissa on korjattavaa.

Suomen virallinen väkiluku oli vuoden 2014 lopussa 5 471 753

27.3.2015
VRK

Tilastokeskus julkaisi Suomen virallisen väkiluvun vuonna 2014

Fineid.fi-sivusto siirtyy osaksi VRKn asiakassivusto Eeverttiä

19.3.2015

Väestörekisterikeskus (VRK) yhdistää asiakassivustojaan.

Sofia ja Elias vuoden 2014 suosikkinimet

5.3.2015

Sofia ja Elias ovat vuonna 2014 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet.

Rakennusten äänestysalueet Avoindata.fi-palvelussa

20.2.2015

Väestörekisterikeskus on julkaissut Avoindata.fi-palvelussa aineistoa rakennuksista.

Eduskuntavaalit 2015: Äänioikeus määräytyy väestötietojärjestelmässä olevien tietojen perusteella

13.2.2015

Äänioikeutetun äänestyskunta ja vaalipäivän äänestyspaikka määräytyvät väestötietojärjestelmässä perjantaina 27.2.2015 olevien vakinaista asuinpaikkaa koskevien tietojen perusteella.

Sukuselvityksen saanti maistraatista nopeutuu

14.1.2015

Maistraattien paperimuotoiset perhelehdet ja henkilöluettelot, joiden ylläpito lopetettiin vuonna 1999, on digitoitu.

VRK.fi-sivustoa uudistettu

29.10.2014

Väestörekisterikeskuksen pääsivustoa on uudistettu.

Väestörekisterikeskuksen tuottama Julha – julkishallinnon yhteyshakemistopalvelu päättyy vuodenvaihteessa

21.10.2014

Julha - Julkishallinnon yhteyshakemistopalvelu päättyy 31.12.2014.

Väestörekisterikeskus hakee tietopalvelujen yhteistyökumppaneita

15.10.2014

Väestörekisterikeskus (VRK) hakee yksityissektorin tietopalvelujen yhteistyökumppaneita. Haku koskee huhtikuussa 2015 alkavia yhteistyökumppanisopimuksia.

Suomalaisten nimet Avoindata.fi-palvelussa

15.10.2014

Väestörekisterikeskus on julkaissut suomalaisten etu- ja sukunimet.

Väestörekisterikeskuksen tietotilinpäätöksestä julkaistu tiivistelmä

1.8.2014

Väestörekisterikeskus on vuodesta 2010 lähtien laatinut toiminnastaan tietotilinpäätöksen.

Väestötietojärjestelmän pysyvän rakennustunnuksen käyttöönotto siirtyy

18.6.2014

Väestörekisterikeskus siirtää väestötietojärjestelmän pysyvän rakennustunnuksen käyttöönottoa.

Kansainvälinen Porvoo-ryhmä kokoontuu 22. - 23.5.2014 Ranskassa: Eurooppalaiset toimijat valmistautuvat sähköisen asioinnin luottamuspalveluihin

21.5.2014

Kansainvälinen Porvoo-ryhmä kokoontuu 22. - 23.5.2014 Ranskaan Sophia Antipolis'n teknopoliin pohtimaan eurooppalaiseen sähköiseen henkilöllisyyteen ja turvallisiin verkkopalveluihin liittyviä kysymyksiä.

Porvoo 18 -konferenssi 22. - 23.5.2014 Ranskassa

30.4.2014

Kansainvälisen Porvoo-ryhmän 18. konferenssi pidetään 22. - 23.5.2014 Sophia Antipolis'n kaupungissa Ranskassa.

Väestörekisterikeskuksen asiakassivuston Eevertin ilme uudistui

15.4.2014

Väestörekisterikeskuksen extranet-sivusto Eevertti on saanut uuden visuaalisen ilmeen.

Valotaulu Lintulahdessa kertoo Suomen ajantasaisen asukasluvun

27.3.2014

Suomen asukasluvun muutokset näkyvät nyt valotaululla Helsingin Lintulahdessa.

Suomen virallinen väkiluku oli vuoden 2013 lopussa 5 451 270 henkilöä

21.3.2014

Tilastokeskus on julkaissut Suomen virallisen väkiluvun vuonna 2013.

Emma ja Onni vuoden 2013 suosikkinimet

13.3.2014

Emma ja Onni ovat vuonna 2013 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet.

Europarlamenttivaalit 2014: Äänioikeus määräytyy väestötietojärjestelmässä olevien tietojen perusteella

11.3.2014

Äänioikeutetun äänestyskunta ja vaalipäivän äänestyspaikka määräytyvät väestötietojärjestelmässä perjantaina 4.4.2014 olevien vakinaista asuinpaikkaa koskevien tietojen perusteella.

Väestörekisterikeskukseen perustettu Palveluarkkitehtuuri-yksikkö

5.3.2014

Väestörekisterikeskukseen on perustettu 1.3.2014 Palveluarkkitehtuuri-yksikkö.

Muutoksia Väestörekisterikeskuksen ja Valtiokonttorin/ Valtion IT-palvelukeskuksen valtionhallinnon varmennepalveluja koskevaan puitesopimukseen

28.2.2014

Puitesopimus siirretään 1.3.2014 aloittavalle Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorille.

Vuoden 2014 alusta lukien tuotettujen kansalais-, organisaatio-, palvelu- ja testivarmenteiden käytössä huomioitavat asiat

21.1.2014

Tammikuusta 2014 lukien tuotetut kansalais-, organisaatio-, palvelu- ja testivarmenteet on luotu uusilla subCA:illa (subCA = varmentajan varmenne).