Hyppää sisältöön
Valikko

Suomen väkiluku 5 533 899

TAISTO-harjoitus

Julkinen hallinto harjoittelee henkilötietojen tietoturvaloukkausten hallintaa yhteisissä TAISTO-harjoituksissa. Ensimmäinen TAISTO-harjoitus järjestettiin syksyllä 2018 Väestörekisterikeskuksen toteuttamana.

TAISTO-harjoituksella on kaksi päätavoitetta:

  • Kehittää organisaation tietoturvallisuuden hallintaa tietoturvaloukkauksissa, erityisesti tietoturvapäivitysten hallinnan osalta
  • Kehittää organisaation henkilötietojen tietoturvaloukkauksissa tarvittavia prosesseja, muun muassa kyky arvioida syntynyttä riskiä ja tehdä sen perusteella tarvittavat viranomaisilmoitukset sekä kriisiviestintä

Syksyllä on luvassa TAISTO19-harjoitus

Väestörekisterikeskus on käynnistänyt valtiovarainministeriön toteuttaman julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden kehittämisohjelman (JUDO) toimeenpanon hankkeena. Osana JUDO-hanketta Väestörekisterikeskus toteuttaa TAISTO-harjoitusmallia hyödyntäen harjoitukset vuosina 2019-2021. 

Taustatietoa TAISTO-harjoituksesta

TAISTO18-harjoituksen kutsui koolle valtiovarainministeriö kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen toimeksiannosta. Harjoituksen järjestivät yhteistyössä Väestörekisterikeskus, Poliisihallitus, tietosuojavaltuutetun toimisto, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus ja Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori.

Valtiovarainministeriön asettamat Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (Juhta) ja digitaalisen turvallisuuden johtoryhmä (VAHTI) toteuttivat 2017-2018 yhteisiä digitaalista turvallisuutta edistäviä hankkeita. Hankkeissa on tuotettiin koulutusvideoita, järjestetty työpajatilaisuuksia ja toteutettu marraskuussa 2018 päättynyt TAISTO18-harjoitus. Näiden avulla on pystytty merkittävästi edistämään Suomen julkisen hallinnon organisaatioiden tietoturva- ja tietosuojaprosesseja, mikä on ollut muun muassa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen toimeenpanon edellytys.

TAISTO18 oli julkisen hallinnon ensimmäinen yhteinen harjoitus.

 

Lisätietoja harjoituksesta

Kimmo Rousku, VAHTI-pääsihteeri, johtava erityisasiantuntija
[email protected]
Puh. 029553 5120

 

29.11.2018 TAISTO18-mediatilaisuuden materiaalit: