Hyppää sisältöön
Valikko

Suomen väkiluku 5 533 341

TAISTO-harjoitus

Julkinen hallinto harjoittelee henkilötietojen tietoturvaloukkausten hallintaa yhteisissä TAISTO-harjoituksissa. Ensimmäinen TAISTO-harjoitus järjestettiin syksyllä 2018 Väestörekisterikeskuksen toteuttamana.

TAISTO-harjoituksella on kaksi päätavoitetta:

  • Kehittää organisaation tietoturvallisuuden hallintaa tietoturvaloukkauksissa, erityisesti tietoturvapäivitysten hallinnan osalta
  • Kehittää organisaation henkilötietojen tietoturvaloukkauksissa tarvittavia prosesseja, muun muassa kyky arvioida syntynyttä riskiä ja tehdä sen perusteella tarvittavat viranomaisilmoitukset sekä kriisiviestintä

Väestörekisterikeskus on julkaissut harjoitusraportin, josta löytyy keskeiset harjoituksen toteutumiseen liittyvät tiedot, organisaatioiden antaman palautteen yhteenveto sekä tietoa harjoituksessa tunnistetuista kehittämiskohteista.

Syksyllä on luvassa TAISTO19-harjoitus

Väestörekisterikeskus on käynnistänyt valtiovarainministeriön toteuttaman julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden kehittämisohjelman (JUDO) toimeenpanon hankkeena. Osana JUDO-hanketta Väestörekisterikeskus toteuttaa TAISTO-harjoitusmallia hyödyntäen harjoitukset vuosina 2019-2021. Väestörekisterikeskus julkaisee lisää tietoa JUDO-hankkeesta ja tulevista TAISTO-harjoituksista kevään 2019 aikana. Maaliskuussa 2019 järjestetään myös JUDO-hankkeen ensimmäinen työpaja.

Taustatietoa TAISTO-harjoituksesta

TAISTO18-harjoituksen kutsui koolle valtiovarainministeriö kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen toimeksiannosta. Harjoituksen järjestivät yhteistyössä Väestörekisterikeskus, Poliisihallitus, tietosuojavaltuutetun toimisto, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus ja Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori.

Valtiovarainministeriön asettamat Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (Juhta) ja digitaalisen turvallisuuden johtoryhmä (VAHTI) toteuttivat 2017-2018 yhteisiä digitaalista turvallisuutta edistäviä hankkeita. Hankkeissa on tuotettiin koulutusvideoita, järjestetty työpajatilaisuuksia ja toteutettu marraskuussa 2018 päättynyt TAISTO18-harjoitus. Näiden avulla on pystytty merkittävästi edistämään Suomen julkisen hallinnon organisaatioiden tietoturva- ja tietosuojaprosesseja, mikä on ollut muun muassa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen toimeenpanon edellytys.

TAISTO18 oli julkisen hallinnon ensimmäinen yhteinen harjoitus.

 

Lisätietoja harjoituksesta

Kimmo Rousku, VAHTI-pääsihteeri, johtava erityisasiantuntija
[email protected]
Puh. 029553 5120

 

29.11.2018 TAISTO18-mediatilaisuuden materiaalit: