Väestötietojärjestelmän sähköiset ylläpitopalvelut

Väestörekisterikeskus otti 10.11.2014 käyttöön pysyvän rakennustunnuksen sekä lisäksi kunnille suunnatut uudet sähköiset ylläpitopalvelut väestötietojärjestelmän (VTJ) rakennushanke-, rakennus- ja huoneistotietojen ilmoittamiseksi ja ylläpitämiseksi. Uudet palvelut ovat VTJ-ylläpitorajapinta ja VTJ-ylläpitokäyttöliittymä.

VTJ-ylläpitorajapinta mahdollistaa sanomapohjaisen, reaaliaikaisen rakennushanke- ja rakennustietojen ilmoitustoiminnot ja rajatut ylläpitotoiminnot kunnan rakennusvalvonnan ohjelmiston ja väestötietojärjestelmän välillä. Rajapinnan on tarkoitus ennen pitkää korvata nykyinen erämuotoinen rakennushanketietojen ilmoitusmenettely (ns. KER-siirto). Rajapinnan käyttö on kunnalle ilmaista.

Rajapinnan käytön teknisinä edellytyksinä ovat kunnalle:

  • rajapinnan käyttöä tukeva rakennusvalvontaohjelmisto
  • väestötietojärjestelmän pysyvän rakennustunnuksen (VTJ-PRT) käyttöönotto
  • Väestörekisterikeskuksen palvelinvarmenne.

VTJ-ylläpitokäyttöliittymä on nettiselaimella käytettävä järjestelmä, josta on käytettävissä rakennustietojen raportointi-, selailu- ja ylläpito-roolit. Ylläpito-rooli tarjoaa kunnille laajat oikeudet väestötietojärjestelmässä olevien rakennushanke- ja rakennustietojen lisäämiseen, muuttamiseen ja poistamiseen. Selailu-roolilla kunta voi selata kaikkia väestötietojärjestelmään rekisteröityjä rakennus- ja huoneistotietoja. Raportointiosion kautta hoidetaan mm. 10.11.2014 alkaen rakennus- ja huoneistotietojen rekisteröinnin virhelistojen (RHR-virhelistat) jakelu kuntiin sekä keskeneräisten rakennushankkeiden luettelon haku. Käyttöliittymän käyttö on ilmaista.

VTJ-ylläpitokäyttöliittymän raportointi- ja selailu-roolin saavat käyttöönsä kaikki ne kunnat, jotka hakevat siihen käyttöoikeutta Väestörekisterikeskukselta. VTJ-ylläpitokäyttöliittymän käyttäjäoikeuksia hallinnoidaan VTJkyselyn kanssa yhteisessä hallintapalveluissa. Kunnan tulee ilmoittaa Väestörekisterikeskukselle käyttäjähallinnan vastuukäyttäjän tiedot verkkoasioinnin kautta.

Tietoa rekisterinpitäjäsopimuksesta ja rakennustietojen ilmoitusluvasta löytyy Sopimus ja ilmoituslupa -sivulta. Sivulta löytyy myös listat kunnista, jotka ovat solmineet rekisterinpitäjäsopimuksen tai joille on myönnetty rakennustietojen ilmoituslupa.

Lisätietoja

Asiaa koskevat kysymykset voi lähettää osoitteeseen rahu.info(at)vrk.fi. Lisätietoja antaa myös palvelupäällikkö Tommi Niemi, [email protected], puh. 0295 535 271.