Palveluvarmenteet organisaatioille

Väestörekisterikeskuksen varmennepalvelut tuottaa palvelin- järjestelmäallekirjoitusvarmenteita ja sähköpostivarmenteita eri käyttötarkoitukseen.

Palveluvarmenteet perustuvat X.509 standardiin ja niiden avulla on mahdollista toteuttaa selaimen ja palvelimen tai kahden palvelimen välille SSL-suojattu tietoliikenne.

Sähköisessä asioinnissa on tarpeen tunnistaa palvelun käyttäjän lisäksi myös palvelun tarjoaja. Tätä tarkoitusta varten käytetään palvelinvarmenteita. VRK:n myöntämiä palvelinvarmenteita voidaan käyttää sekä julkishallinnon että yksityissektorin palveluiden tunnistamisessa.

Palvelinvarmenteen avulla palvelun käyttäjä voi varmistua palvelun tarjoajan aitoudesta.

Järjestelmäallekirjoitusvarmenteella allekirjoitetaan sähköisesti sellaiset asiakirjat, joita ei allekirjoiteta henkilövarmenteilla.

Hakeminen – verkkoasiointi

 https://vrk.fi/asiointi

Hakeminen edellyttää rekisteröitymistä kaikilta Väestörekisterikeskuksen asiakkailta.
Rekisteröitymisen yhteydessä käyttäjä perustaa edustamalleen organisaatiolle asiointitilin, johon hän voi kutsua organisaationsa muita käyttäjiä tai teknisen yhteystahon. Rekisteröityminen edellyttää käyttäjän vahvaa tunnistautumista. (Ammatti- ja organisaatiokortit tulevat palveluun kevään kuluessa).

Hakija täyttää asiointitilin tiedot ja liittää varmennepyynnön hakemukseen (tai kutsuu teknisen yhteistyötahon tilille liittämään varmennepyynnön)

Verkkoasiointi korvaa nykyiset paperihakemuksiin ja pdf-lomakkeisiin perustuvat menettelyt.

Hinta

Palvelinvarmenteen hinta on 300,00 €/vuosi (alv 0%). Hinta on vuosikohtainen ja laskutetaan varmenteen luonnin yhteydessä.

Voimassaoloaika

Palvelinvarmenteen voimassaoloaika on kaksi (2) vuotta.

Toimitusaika

Asiakas näkee omalta tililtään asian käsittelyvaiheet.

Varmenteet

  • Palvelinvarmenne
  • Testi-palvelinvarmenne
  • Järjestelmäallekirjoitusvarmenne
  • Testi-järjestelmäallekirjoitusvarmenne

Palvelinvarmenteen sulkeminen

Palvelinvarmenne on suljettava jos on tiedossa tai epäilys siitä, että varmenteen haltijan yksityinen avain on paljastunut. Varmenne on suljettava myös silloin kun se on tarpeeton tai sen käyttötarkoitus muuttuu. Suljettua varmennetta ei voi palauttaa käyttöön.

Sulkupyynnöt 24/7 lähetetään vptuotanto@vrk.fi.

Sulkupyyntö Palvelinvarmenne (pdf)