Kansalaisvarmenteen käyttöönotto

Poliisin myöntämässä henkilökortissa on Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne, jonka avulla henkilö voidaan luotettavasti tunnistaa sähköisessä asioinnissa. Jotta kansalaisvarmennetta voidaan käyttää sähköiseen asiointiin, on kansalaisvarmenne ensin aktivoitava. Henkilökortin käyttö matkustusasiakirjana ja henkilöllisyystodistuksena ei edellytä kansalaisvarmenteen aktivointia.
 

Aktivointi tarkoittaa varmenteen käyttöönottoa ja henkilökohtaisten tunnuslukujen luomista. Tämä ohje koskee 1.1.2017 jälkeen myönnettyjä henkilökortteja.

Kortilla olevan varmenteen aktivointiin tarvitset

 • aktivointitunnusluvun
 • tietokoneen
 • kortinlukijan
 • kortinlukijaohjelmiston.

Aktivointitunnusluku saapuu sinulle postitse kahden viikon kuluessa kortin valmistumisesta.

Kortinlukijan voit ostaa hyvin varustelluista tietokoneiden oheislaitteita myyvistä liikkeistä ja verkkokaupoista. Kortinlukijoita markkinoidaan usein nimillä henkilökortinlukija tai sirukortinlukija. Yhteensopivuuden henkilökortin kanssa voit varmistaa myyjäliikkeestä. Joissakin tietokoneissa on sisäänrakennettu kortinlukija.

Jos koneellasi ei vielä ole kortinlukijaohjelmistoa, asenna se ennen aktivointia. Kortinlukijaohjelmiston voit ladata Kortinlukijaohjelmisto-sivulta. Ohjelmiston tulee olla mPollux DigiSign client versio 4.0.12 tai uudempi. Kortinlukijaohjelmisto sisältyy varmennekortin hintaan.

Ohje varmenteen aktivointiin

Aktivoinnissa kortille asetetaan perustunnusluku ja allekirjoitustunnusluku. Tunnusluvut saat päättää itse. Mieti haluamasi tunnusluvut valmiiksi etukäteen, sillä aktivoinnin aikana sinulla on noin 30 sekuntia aikaa kunkin tunnusluvun syöttämiseen.

 1. Aseta kortti kortinlukijaan
  Kortinlukijaohjelmisto käynnistää aktivointiprosessin automaattisesti, kun asetat kortin ensimmäisen kerran kortinlukijaan.
 2. Aktivoi perustunnusluku (PIN1)
  Syötä kirjeessä oleva aktivointitunnusluku ja kahteen kertaan itse keksimäsi perustunnusluku eli PIN1. Perustunnusluku voi olla pituudeltaan 4-8 numeroa.
 3. Aktivoi seuraavaksi allekirjoitustunnusluku (PIN2)
  Syötä kirjeessä oleva aktivointitunnusluku ja kahteen kertaan itse keksimäsi allekirjoitustunnusluku eli PIN2. Kansalaisvarmenteen allekirjoitustunnusluku voi olla pituudeltaan 6-8 numeroa.
 4. Aktivointi on valmis.

Aktivoinnin jälkeen voit käyttää korttia myös kortinlukijaohjelmiston vanhemmilla versioilla sekä muiden valmistajien kortinlukijaohjelmistoilla.

Jos käytössäsi oleva kortinlukijaohjelmistoversio on 4.0.20 (tai uudempi), tarvitsee aktivointitunnusluku syöttää vain kerran.

Tunnuslukujen käyttö

PIN1 on perustunnusluku, jonka avulla kortin käyttäjä voi tunnistautua palveluihin.

PIN2 on allekirjoitustunnusluku, jonka avulla käyttäjä voi tehdä sähköisen allekirjoituksen.

Jos säilytät tunnuslukuja paperilla, pidä ne erillään varmennekortista.