FI SV

Suomi.fi-tunnistus: pankkien tunnistuspalveluissa muutoksia syksyllä

13.8.2019 13.20
Tiedote

Pankkien tunnistuspalveluihin tehdään muutoksia syksyllä. Muutamat pankit ovat ilmoittaneet luopuvansa perinteisistä tunnuslukutaulukoista kokonaan ja jatkossa ohjaavansa asiakkaitaan ottamaan käyttöön puhelimeen asennettavan tunnuslukusovelluksen. Myös media on uutisoinut muutoksista ja tämä on aiheuttanut huolta etenkin niissä käyttäjissä, joilla ei ole älypuhelinta tai jotka eivät muusta syystä halua käyttää tunnuslukusovellusta.

Pankeilta saadun tiedon perusteella tunnuslukusovellusta ei jatkossakaan ole pakko ottaa käyttöön, vaan sen rinnalle on tarjolla myös vaihtoehto. Suurin osa pankeista säilyttää tunnuslukutaulukot, mutta lisää niiden käyttäjille mahdollisesti ylimääräisen varmistuksen, joka voi olla esimerkiksi tekstiviestillä lähetettävä kertakäyttösalasana. Nordea ja DanskeBank ovat ilmoittaneet luopuvansa tunnuslukutaulukoista, mutta tarjoavansa tunnuslukusovelluksen rinnalle erillisen tunnuslukulaitteen niille käyttäjille, jotka eivät halua ottaa sovellusta käyttöönsä. 

Muutosten tarkempaa aikataulua ei ole vielä vahvistettu. 

Suomi.fi-tunnistuksessa käytettävissä olevat tunnistusmenetelmät ja -välineet riippuvat siitä, mitä kukin pankki tarjoaa asiakkailleen. Oman pankkisi asiakaspalvelu kertoo, miten tunnistautuminen on mahdollisesti muuttumassa sekä neuvoo mahdollisten uusien tunnistusvälineiden käyttöönotossa.

Muistathan myös, että pankkitunnuksia ei tule koskaan luovuttaa sähköpostitse tai puhelimitse ja tunnuksia käytettäessä on aina varmistettava, että kyseessä on varmasti oman pankin verkkosivu. Pankit ovat tiedottaneet, että heidän nimissään on lähetetty huijaussähköposteja, joissa on pyydetty pankkitunnuksia tähän muutokseen viitaten.