Palvelut kansalaisille

Väestörekisterikeskus tuottaa palveluja kansalaisille väestötietojärjestelmän tietojen pohjalta. Väestötietojärjestelmä on maamme eniten käytetty perusrekisteri. Keskeiset kansalaisille suunnatut palvelut löytyvät vasemmasta palkista.

Turvallista sähköistä asiointia varten Väestörekisterikeskus luo kansalaiselle sähköisen henkilöllisyyden samoin kuin se antaa henkilötunnuksen. Sähköisen henkilöllisyyden tunnuksena turvallisessa verkkoasioinnissa toimii sähköinen asiointitunnus (SATU). Se aktivoidaan, kun henkilö hankkii Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmennetta hyödyntävän varmennekortin, esimerkiksi henkilökortin.

Väestörekisterikeskus ei käsittele yksittäisten kansalaisten henkilötietoja koskevia asioita. Paikallinen maistraatti palvelee kansalaisia kaikissa väestökirjahallintoon liittyvissä asioissa, kuten esimerkiksi muuttoilmoitus, omien tietojen tarkastus, henkilötietojen korjaaminen tai muuttaminen, tietojen luovutuskiellot sekä todistusten antaminen yksittäisen henkilön tiedoista. Omat tiedot voi tarkastaa myös internetissä maksutta VRK:n Tarkasta tietosi! –palvelussa.

Väestörekisterikeskus vastaa väestötietojärjestelmän tietopalvelusta viranomaisille sekä useille yrityksille. Tietojen luovutusta ja käyttöä koskeviin kysymyksiin ja palautteisiin pyrimme vastaamaan mahdollisimman pian.